UA Рус

Як батьки можуть вплинути на бажання підлітка навчатися: поради психолога

Як батьки можуть вплинути на бажання підлітка навчатися: поради психолога

Підлітковий період – це перехідний етап від дитинства до дорослості. Для нього характерні зміни настрою дитини, агресивна поведінка, відсутність спільної мови з дорослими, протести, що пов’язані з пошуком себе як особистості. В цей період батьки підлітків стикаються з частковою або повною відсутністю бажання навчатися. Як зарадити ситуації та стимулювати дитину до навчання допоможуть поради психолога.

  1. Навантаження дитини має відповідати її реальним можливостям. Батьки не повинні намагатися задовольнити власні амбіції, використовуючи власну дитину. Має бути встановлений баланс між навчанням та відпочинком, коли дитина не буде відчувати надмірне навантаження та матиме бажання до навчання.
  2. Особлива увага має приділятися наявності необхідних елементів в організмі дитини. Недостатня кількість йоду негативно впливає на роботу щитовидної залози, яка виробляє гормони для регуляції роботи всіх систем організму. Їх дефіцит сприяє зниженню пам’яті, погіршується наочно-образне мислення, розсіюється увага. Брак йоду також є однією з причин ліні і стомлюваності.
  3. Для підвищення мотивації дитини до вивчення окремого предмету можна спробувати підвести йог під інтереси дитини. Наприклад, якщо він захоплюється  комп'ютерами, можна записатися на комп'ютерні курси. Природженому хіміку слід надати можливість ставити досліди в домашніх умовах. Якщо дитині легко дається  вивчення іноземних мов, можна дивітися фільми в оригінальній озвучці. Головним завдання є розширення колообігу дитини, завдяки чому вона зможе більше дізнатися про предмет та пізнавати його з інших сторін.
  4. Сприятлива атмосфера в школі не аби як стимулює до навчання. Чим комфортніше психологічний клімат в класі, тим вище успішність його учнів. Батьки повинні цікавитись шкільним життям дитини, колом її спілкування, відносинами між дитиною та вчителем. Для цього слід розмовляти з дитиною, комунікувати з педагогом, відвідувати батьківські збори.
  5. Батьки мають навчитися нормально реагувати на негативні оцінки дитини. Не слід порівнювати її з іншими. Коли дитина отримує хороші бали, обов’язково слід її похвалити. Якщо вони погані, необхідно поцікавитись, що їх завадило отримати високий бал. Важливо знайти правильний баланс схвалення і контролю.
  6. Рушійною мотивацією до процесу навчання є інтерес до нього, розуміння, навіщо воно потрібно і задоволення від проміжних результатів. Навчаючись, дитина має отримувати практичну користь зі справжніми емоціями, реальною діяльністю, відповідальністю і результатом, оцінюваним ровесниками і дорослими.
  7. Батьки повинні підтримувати всі пізнавальні прагнення дитини, відповідати на її запитання, використовуючи будь-які джерела для натхнення: навколишнє середовище, автобіографії великих людей, досвід друзів і знайомих, які досягли успіхів у області, що цікавить дитину.
  8. Корисно дозволити дитині не на словах, а на ділі відчути "принадність" низькокваліфікованої праці. Вона може влітку попрацювати розповсюджувачем рекламних листівок або кур'єром, отримавши стандартну зарплатню за працю протягом 8 годин. Така трудотерапія дозволить їй зрозуміти, щоб досягти успіху, працювати на хорошій роботі з належною заробітною платою, слід наполегливо вчитися.
  9. Батьки мають на особистому прикладі показати дитині, як цікаво та корисно постійно дізнаватися щось нове. Постійне навчання сприяє розширенню свого досвіду, підвищенню кваліфікації, вдосконаленню різних навичок і безпосередньо впливає на якість вашого життя.
  10. Надійною опорою та позитивним прикладом для дитини є врівноважені дорослі, які надихатимуть її змусити повірити в свої сили, допомогти прожити непростий період підліткового віку.
Підпишіться на email розсилку!

Найголовніше завдання батьків полягає у надані підтримки своїй дитині та прагненні допомогти при будь-яких труднощах.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача