UA Рус

Відбулась атестація наукових установ

30 листопада 2019 531 Друк
Відбулась атестація наукових установ

Цього року ефективність роботи наукових установ оцінюють за новими правилами – атестацію вже пройшли 176 закладів, з них найкращі результати показали 31. Атестаційні оцінки останньої за цей рік групи установ були затверджені 28 листопада 2019 року під час засідання відповідної експертної комісії в приміщенні МОН.

"Зараз ми вперше забезпечили прозоре та незалежне оцінювання роботи наукових установ. Його нарешті проводили не Президії академій наук чи Міністерства, яким підпорядковані ці установи, а спеціальні експертні групи. В основі оцінювання – чіткі кількісні критерії, єдині для всіх. Зокрема, ефективність використання коштів, кадровий потенціал, дослідницька база, публікаційна активність, рівень міжнародної співпраці тощо. Водночас враховувалися напрями роботи установ – медичні, військові, природничі, суспільні та інші", – зазначив перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович, який очолює комісію.

Перша хвиля оцінювання пройшла навесні – тоді було проатестовано 144 наукові установи. У другу, "осінню" хвилю, потрапили 32 заклади.

За результатами атестації установи відносять до однієї з 4 груп:

  1. Лідери – мають високий рівень ефективності та визнані в Україні та світі. Атестуються на 5 років.

  2. Стабільні наукові установи, що можуть бути провідними за певними напрямами наукових досліджень. Атестуються на 3 роки.

  3. Наукові установи, що є унікальними у певній галузі, але демонструють невисокий рівень розвитку потенціалу. Атестуються на 2 роки.

  4. Наукові установи, для яких наукова, науково-технічна або інноваційна діяльність перестали бути основним видом діяльності, які не є унікальними у відповідній галузі та втратили перспективи розвитку. Такі установи протягом року мають бути реорганізовані чи ліквідовані.

За підсумками цьогорічної атестації 176-и установ результати такі:

  • перша група – 31 установа;

  • друга група – 100 установ;

  • третя група – 44 установи;

  • четверта група – 1 установа.

"Ми побачили, що результати незалежного оцінювання суттєво відрізняються від оцінювання самими засновниками. І це дуже важливо, адже не можуть всі "бути найкращими". Такий необ'єктивний підхід призводить до того, що й так досить обмежені державні ресурси роздаються всім потрохи, але це абсолютно непродуктивно. Ми маємо підтримувати кращих, і основою для цього буде саме незалежна атестація", – наголосив Юрій Полюхович.

За цей рік атестацію пройшли установи низки Міністерств та галузевих академій. На наступний рік планується масштабна атестація установ НАН України.


Джерело

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача