UA Рус

Українські школи за кордоном: як навчаються юні українці?

Українські школи за кордоном: як навчаються юні українці?

Двадцять мільйонів етнічних українців живе за кордоном. Із них близько 2 мільйонів — діти шкільного віку. Чи є у них можливість здобувати освіту в українською мовою?

Про це розповідає видання "Українська правда. Життя".

Як повідомляє Міністерство освіти і науки, закордоном є лише 3 школи з викладанням українською мовою. Одна в Румунії та дві – у Молдові. Ще можна назвати 6 шкіл у невизнанному Придністров’ї.

Українознавчі предмети вивчають лише трохи більше ніж у 20 школах світу. Ще у понад 200 школах є можливість вчити українську мову факультативно.

Українська освіта за кордоном

Париж (Франція)

У 2006 році Олена Внуковська ініціювала створення Міжнародної української школи.

Нині це організація в структурі МОН України і об’єднує 38 шкіл в різних країнах світу, в яких навчається 3500 дітей.

Це екстернат за українською програмою – переважно для тих дітей, батьки яких виїхали за кордон тимчасово і збираються повернутися.

Диплом МУШ, атестат, дає право вступати у ВНЗ як в Україні, так і у Франції, і не потрібно здавати ЗНО.

За її словами, наразі у школі навчаються 90 учнів молодших класів. Навчання у школі відбувається раз на тиждень – по суботах. Учительський колектив сформувався, а вчителі отримують французьку погодинну оплату.

Навчання для учнів платне (25 євро за суботній навчальний день), але 30% дітей навчаються безкоштовно – їм школа платить стипендію за успішність. Школа працює за програмою МОН.

Фото: Українська Правда

Ноттінґем (Велика Британія)

Одна з найстаріших українських шкіл Великої Британії — це Школа Українознавства ім. Лесі Українки у місті Ноттінґем, заснована у 1955 році.

Загалом у Великобританії сьогодні є 8 шкіл. Саме шкіл з фокусом на викладанні мови, оскільки ще є гуртки та дитячі групи, де навчаються приблизно 500 учнів. 

Ліна Максимук очолює українську школу в Ноттінґемі 4 роки. Вона розповідає: “Через те, що школа має таку багатолітню історію, ситуація в класі часто виглядає так, що за одним столом може сидіти дитина, народжена в Україні, яка лише нещодавно приїхала до Англії, і дитина в третьому чи четвертому поколінні української діаспори.Тому підібрати навчальний матеріал, який би зацікавив однаково дітей різного мовного рівня стає справжнім викликом для вчителів ”.

Амстердам (Нідерланди)

Школа в Амстердамі, одна з шести в Нідерландах, навпаки, молода – їй тільки 6 років, заснована фундацією "Українці в Нідерландах". В основі своїй має потужну волонтерську культуру та командну роботу між учнями, вчителями й батьками.

"Наша школа хоч молода, але труднощів усе одно багато. У своїх основних школах діти навчаються за якісними сучасними матеріалами, а тому такого ж очікують і від школи вихідного дня. Тобто проблеми з дидактичними ресурсами спільні для всіх", – каже Іриною Голодюк.

Фото: Українська Правда

Дубаї (ОАЕ)

Тетяна Співаковська переїхала до ОАЕ п’ять років тому. Тоді на всьому Аравійському півострові не було жодної української школи.

"Завдяки українському священнику вдалося домовитися про оренду приміщення в католицькій школі у вихідний день", – зізнається Тетяна.

В Еміратах вихідний день не такий, як в Україні чи Нідерландах. Це п’ятниця. Тому школа "Софія" – п’ятнична. Вона діє з травня 2016 року.

Пані Тетяна зазначає: особливість українців в ОАЕ в тому, що вони там здебільшого тимчасово. Якщо в інші країни часто їдуть назавжди, то сюди – ні. Доки не закінчиться контракт, і тоді або поїхати, наприклад, до Канади, або повернутися в Україну. Тому українську мову викладають як рідну, а не як успадковану чи іноземну.

Вчителі "Софії" орієнтуються на програму МОН України. Хоч, звісно, доводиться адаптувати її до школи вихідного дня. Батьки там часто шукають дистанційні школи, щоб формально бути при них. Це дасть змогу після повернення в Україну вступити до класу, який відповідає віку.

Фото: Українська Правда

Торонто (Канада)

У канадському Торонто діють чотири цілоденні школи і вісім суботніх. Також працюють садочки і різноманітні програми для дітей.

"Цілоденні школи католицьких відділів освіти мають заняття 30 хвилин української мови 4 дні в тиждень.

У ці заняття входять уроки співу та релігії", – розповідає голова Світової координаційної виховно-освітньої ради Світового конгресу українців, директорка "Рідної школи Оквил" Оксана Левицька.

Українські суботні і денні школи входять до Українсько-канадської шкільної ради КУК-Торонто. Це орган координації і підтримки роботи шкіл; членство – на волонтерській основі.

Кожна школа виділяється своєрідністю додаткових предметів – співу, музики, танцю, уроків народно-прикладної творчості.

Загалом у денних і суботніх школах Торонто навчається близько двох тисяч дітей.

Більшість вчителів українських шкіл у Торонто – це вчителі, які приїхали в Канаду на постійне проживання і мають кваліфікації з України. Також є сертифіковані вчителі Онтаріо.

Фото: Українська Правда

Копенгаген (Данія)

Леся Рихальська у Данії вже 19 років. З 2015 до 2018 вона була керівником української школи.

Нині – Голова Асоціації українців Данії. Асоціація об’єднує п’ять українських організацій – "Ластівка", "Збережи Україну", "Клуб "Україна", "Спортивна українська спілка" та клуб "Файно". Вони розкидані по всій Данії.

Найбільша з них "Ластівка", яка має вісім відділень і при кожному є школа. Також ще одна школа є при "Клубі "Україна", тож загалом українських шкіл у Данії дев’ять. У кожній – по 2-3 класи.

Пані Леся зазначає, що, на жаль, зв'язок з Україною слабшає. У першій українській школі Копенгагена кількість дітей зменшується. Це пов’язано зокрема і з тим, що діти ростуть і згодом їм стає не цікаво вчитися в одній групі з десятирічними, коли їм вже п'ятнадцять.

Ще один з мінусів – російськомовні, які вдома спілкуються російською і не хочуть навантажувати своїх дітей вивченням української у вихідні, коли ті можуть розважатися чи відпочивати.

А все ж, українська ідентичність прививається. Найперше, це мова, якою можна поспілкуватися з однолітками. А ще різноманітні акції – як-от писанкарство чи вертеп.

Фото: Українська Правда

Пласт

Окрім шкіл вихідного дня, за кордоном діє ще й "Пласт".

Він активний у Данії, де ним займається Володимир Колос. А у Великій Британії організація існує вже 71 рік.

"Зараз є три станиці – у Лондоні, Манчестері і Дарбі. Також працюємо над створенням гуртків у Лідсі, Едінбурзі та на півдні Англії", – ділиться планами в. о. Крайової Пластової Старшини у Великій Британії Анатолій Тарковський.

Сходини відбуваються щомісяця, також пластуни беруть участь у різноманітних заходах, що пов’язані з Україною і загалом активні в житті української громади.

Пластуни Лондона також мають спільні сходини і змагання з англійськими скаутами.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача