UA Рус

Україна відзначає День Cоборності. Історія свята

Україна відзначає День Cоборності. Історія свята

Соборність українських земель спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу.

Свято День Cоборності було офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання 22 січня 1919 року УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

Підпишіться на email розсилку!

Це свято має глибоке історичне коріння.

В часи феодального роздроблення земель Київської Русі заклики до спільних дій окремих князів супроводжували літописний період української історії.

Необхідність її оборони надихало козацькі полки Богдана Хмельницького.

Відновлення української держави в сім’ї вільних слов'янських народів стало політичною метою «Кирило-Мефодіївського братства».

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради.

Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) й Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР)  в єдину соборну Українську державу.

У тексті Акту Злуки утверджувалось: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

У радянські роки про подію 22 січня 1919 року публічно не згадувалося, однак у пам'яті народу вона залишалася живою. У 1990 році на честь Акту Злуки Народний рух України організував живий ланцюг від Львова до Києва, який став однією з перших масштабних антирадянських українських акцій.

Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювались неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу, а День Соборності наразі відзначається на державному рівні вже щорічно.

Щербак Світлана

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача