UA Рус

У міжнародному конкурсі на кращий дистанційний урок перемогу здобула вчителька з Вінниці

У міжнародному конкурсі на кращий дистанційний урок перемогу здобула вчителька з Вінниці

Вінницька вчителька Тетяна Лучицька перемогла у міжнародному конкурсі на найкращий дистанційний урок.

Коли розпочався карантин і школи змушені були перейти на дистанційне навчання, Світовий конгрес українців та Національна українська освітня рада при Конгресі українців Канади оголосили всесвітній конкурс для вчителів та науковців на «Найкращий дистанційний урок». Він мав на меті допомогти дітям закордонних українських шкіл здобути знання з предметів українознавства, зокрема української мови, літератури, історії, культури за допомогою дистанційних уроків. Крім цього, заохотити вчителів до нових форм викладання – онлайн навчання. Свої інноваційні уроки на конкурс подавали педагоги з різних країн світу. Усі учасники мали можливість проголосувати за найкращий, але не за свій варіант. Переможців визначали в різних вікових групах та з різних предметів. Комплексний дистанційний крок з української мови для учнів 5 класу, який створила вчителька з вінницької школи-гімназії № 6 Тетяна Лучицька, визнали найкращим. Вона влаштувала для дітей онлайн-подорож на пасіку.

«Карантин змусив нас опановувати нові форми роботи, які мали бути не просто цікавими для дітей, але й зрозумілими та корисними. Кожен урок, який створює вчитель – це фантазія, яка допомагає переплести інформацію, перевірити її засвоєння і водночас спонукає дітей до розвитку компетенцій. Він повинен не просто вчити, а показувати, як отримані знання можна застосувати на практиці. Відтак, мій конкурсний урок був про бджіл, – відзначає Тетяна Лучицька. – Я сама займаюся бджільництвом, знаю скільки праці докладаю ці комахи-трудівниці. Вони показують приклад, як треба жити людям – працювати і творити. Такі уроки розвивають життєві компетенції на прикладах. Допомогло те, що готувала урок для 5 класу – де навчається моя доня і де я класний керівник».

За умовами конкурсу, кожен комплексний дистанційний урок включав презентацію у форматі PowerPoint, інтерактивне завдання для різних рівнів, вправи для самостійної роботи. Окремо вчителі подавали план уроку та методичні поради, схему оцінювання, спосіб оцінювання (використовуючи диференційний підхід), додаткові засоби та навіть ігри. Тетяна додала до своєї онлайн-подорожі на пасіку традиційну українську руханку, що й стало інтерактивом.

«Переможців визначали у кожній віковій групі: садочок, дошкілля, 1 – 11 клас. Голосували самі учасники. Напередодні ми отримали усі відеоуроки на пошту, переглядали та обирали фаворитів. Але ніхто не знав, звідки цей вчитель – з України, чи іншої держави. Тобто симпатій жодних не могло бути, оцінювали тільки урок, – продовжує вчителька. – Відверто, це моя перша перемога у міжнародному конкурсі. Підштовхнула і надихнула мене на участь директор школи Наталія Тітова. Взагалі слід відзначити, що під час карантину наш вчительський колектив гарно попрацював: здобули 194 сертифікати з самоосвіти на різних курсах, тренінгах та семінарах. І стосуються вони не лише дистанційної освіти, але й інноваційних форм викладання».

Попри те, що Тетяна Лучицька стала переможцем конкурсу на «Найкращий дистанційний урок», мріє вона про «живе» навчання. Каже, що скучила за дітьми, їхнім галасом у класах та перешіптування за партами під час уроків. Та наразі ніхто з впевненістю не може сказати, яким буде навчання у школах з 1 вересня. Тому поки відпустки, вчителі продовжують опановувати нові форми роботи і придумують «фокуси», як допомогти дітям перетворити гаджет на корисний застосунок.

Джерело

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача