UA Рус

Три нерозв’язані проблеми дистанційного навчання

23 листопада 2021 620 Друк
Три нерозв’язані проблеми дистанційного навчання

В школах, що перебувають в червоній зоні епіднебезпеки, поступово відновлюється очний формат навчання. Однак чергова дистанційка оголила проблеми, які до цього часу не були розв’язані. Про головні перепони дистанційного навчання розповіли на LIGA.life.

Відповідно до постанови Уряду, робота шкіл в червоній зоні дозволена лише за умови 100% вакцинації її працівників. З 8 листопада освітян, які не були щеплені, відсторонили від роботи. Міносвіти став наполягати на повернені дітей до очного навчання зважаючи на високий рівень вакцинації педагогів. Відповідне звернення було направлено до засновників та керівництва закладів освіти.

Очний навчальний процес почав поступово відновлюватися. Однак, деякі райадміністрації й надалі продовжують ігнорувати постанову уряду, продовжуючи дистанційний формат навчання, який має багато невирішених проблем з боку держави.

Підпишіться на email розсилку!

Для ефективної організації навчального процесу онлайн вчителі мають бути забезпечені технікою за кошти державної субвенції. Наразі це питання так і залишається неврегульованим. Брак цифрових гаджетів також спостерігається і у дітей.

У квітні поточного року Кабінет Міністрів виділив з Державного бюджету 980 млн гривень на придбання 60000 ноутбуків. Техніка мала закуповуватися для всіх областей на основі співфінансування з місцевою владою. За інформацією МОН станом на 12 листопада в межах проекту «Ноутбук кожному вчителю» закуплено лише 4 тисячі гаджетів для п’яти областей (Дніпропетровська, Київська, Кіровоградська, Чернівецька, Чернігівська).

Інша проблема стосується призупинення процесу наповнення навчальним контентом платформи Всеукраїнської школи онлайн, яка стала якісною допомогою для всіх учасників освітнього процесу.

За інформацією МОН, функції адміністратора платформи ВШО з жовтня 2021 року покладено на Український інститут розвитку освіти. Перший етап зі створення відеоуроків розпочався з 15 листопада. До кінця місяця планується відзняти та розмістити на платформі 399 уроків з української мови (7-11 класи), алгебри (7-9 класи), алгебри і початків аналізу (10-11 класи), геометрії (8-11 класи).

Як повідомляють в УІРО, на 2022 рік було подано пропозиції до проекту держбюджету на розроблення, проведення експертизи, придбання, супроводження та розміщення на платформі ВШО п’яти онлайн курсів для учнів початкової школи (мовно-літературної галузі (350 уроків); математичної галузі (280 уроків); для учнів 5-11 класів — 1301 урок. Лише після ухвалення Держбюджету стане відома кількість уроків, що будуть розміщенні на платформі "Всеукраїнська школа онлайн" у 2022 році.  

Третя невирішена проблема дистанційки полягає у відсутності електронних підручників, які не слід плутати з PDF-версіями паперових посібників, які можна завантажити на сайті ІМЗО.

У 2018 році розпочався експеримент "Електронний підручник для загальної середньої школи". Він мав тривати до серпня 2021 року та реалізовуватися коштом держбюджету. Тоді МОН зібрало потенційних розробників електронних підручників та запропонувало їм власним коштом розробити їх та взяти з ними участь у державному конкурсі. Однак після створення навчального цифрового контенту окремими розробниками, його впровадження в освітній процес так не відбулося через відсутність фінансування з боку держави.

Наразі освітній комітет Верховної Ради розглядає правки до законопроєкту, відповідно до яких електронні застосунки стануть обов'язковими для кожного паперового підручника. Наразі документ підготовлений до другого читання у сесійній залі.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача