UA Рус

Тестофобія: як не втратити внутрішню рівновагу перед ЗНО

Тестофобія: як не втратити внутрішню рівновагу перед ЗНО

Незабаром розпочнеться зовнішнє незалежне оцінювання, яке для багатьох його учасників розмежовує життя на «до» та «після». Цей період особливо насичений хвилюваннями та острахом, пов’язаних з високою ймовірністю зробити помилки, не виправдати очікування близьких, не набрати достатньої кількості балів для вступу до вишу тощо. Чого найбільше побоюються учні перед складанням ЗНО? Як подолати хвилювання та зберегти внутрішню рівновагу?

Зовнішнє незалежне оцінювання супроводжується великим стресом для всіх його учасників. В першу чергу це пов’язано з суровими умовами проведення тестування. В цей час зростає ймовірність зробити помилку через розгубленість та не можливість зосередитися навіть в учнів, які відмінно знають обраний предмет. Багато хто хвилюється через те, що не зможе виправдати очікування близьких та вчителів. В бажанні вступити до омріяного вишу, через хвилювання на ЗНО можна не набрати необхідну кількість балів, що спричинить зниження самооцінки.

Як подолати тривожність перед зовнішнім незалежним оцінювання?

Розпочати боротися зі страхом слід заздалегідь до дати складання ЗНО. Надмірна тривожність може призвести до проблем зі здоров’ям, що негативно відобразиться й на процесі підготовки до іспиту. Для цього існують дієві прийоми.

Хвилювання – це нормально.

Не існує жодної людини, яка не хвилювалася перед важливою подією у житті, однією з яких є іспит. Відмінність лише в тому, що є більш тривожні або спокійніші люди. В цей період слід застосовувати практики, які дозволять розслабитися як психологічно, так і фізично. Гарний результат мають різні методи релаксації, заняття спортом, масаж.

Підпишіться на email розсилку!

Створення спокійної атмосфери.

Під час підготовки до ЗНО слід створити спокійну атмосферу навколо дитини, виключити всі негативні фактори, які можуть підвищити тривожність та давати більше позитивних установок.

Складання списку страхів.

Для того, щоб подолати хвилювання перед будь-якою подією, психологи радять скласти список страхів та уявити ситуацію, яка може статися в найгіршому випадку.

Застосування дихальної гімнастики.

Взяти під контроль страх можна при виконанні дихальних вправ. Важливо, щоб дихання було діафрагмальним, видих має бути довшим за вдих.

Підготовка до іспиту.

Ретельна підготовка до іспитів, що супроводжується підвищенням самооцінки, здатна мінімізувати тривожність та острах перед іспитами. Головне – систематична підготовка з використанням перевірених ресурсів.

 

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача