UA Рус

Сьогодні відзначаємо Міжнародний день грамотності

Сьогодні відзначаємо Міжнародний день грамотності

Міжнародний день грамотності відзначається 8 вересня кожного року, щоб привернути увагу та занепокоєння проблемами грамотності, які існують як на рівні країн, так і в усьому світі. 

Міжнародний день грамотності був заснований Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) у 1966 році, щоб «нагадати громадськості про важливість грамотності як питання гідності та прав людини». Мета Міжнародного дня грамотності — відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Він підкреслює важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.

Міжнародний день грамотності актуалізує відповідальність за проблеми неписьменності та основ освіти. Адже, попри досягнутому прогресу, проблеми із грамотністю залишаються і нині. Так, сьогодні у всьому світі нараховується 771 мільйон неписьменних людей, більшість з яких жінки, які все ще не мають базових навичок читання та письма та стикаються з підвищеною вразливістю.

У період після пандемії майже 24 мільйони учнів можуть ніколи не повернутися до формальної освіти, з яких, за прогнозами, 11 мільйонів будуть дівчатами та молодими жінками. Щоб ніхто не залишився осторонь, країнам та державам потрібно збагатити та трансформувати навчальні простори за допомогою інтегрованого підходу та забезпечити навчання грамотності для усіх учасників навчального процесу, а в перспективі навчання впродовж життя.

В Україні ж триває війна, яка відібрала можливість якісно навчатися і розвиватися у багатьох дітей країни. Щодня нівечаться й знищуються школи, бібліотеки, ВНЗ, освітні установи, щодня втрачаються простори для навчання та здобування освіти. Так, за інформацією МОН внаслідок військових дій окупантів в Україні пошкоджено понад 2 400 навчальних закладів. З них – 270 зруйновано повністю.

Цього року Міжнародний день грамотності відзначатиметься в усьому світі під гаслом «Трансформація навчальних просторів грамотності» та стане можливістю переосмислити фундаментальну важливість навчальних просторів грамотності для підвищення стійкості та забезпечення якісної, справедливої та інклюзивної освіти для всіх.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача