UA Рус

Що мають робити батьки аби допомогти дитині досягати кращих результатів у навчанні

Що мають робити батьки аби допомогти дитині досягати кращих результатів у навчанні

Шлях дитини до пізнання світу, становлення її як особистості починається з сім’ї. Головним завданням батьків є забезпечення матеріальних та педагогічних умов для духовного, інтелектуального, фізичного та морального розвитку дітей. Що мають робити дорослі аби допомогти дитині досягати кращих результатів у навчання розповідає заступниця голови Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко на порталі «НУШ».

Експерт надає оцінку факторам, які впливають на результати навчання. Одним з перших є домашні обов’язки. Слід привчати дитину допомагати по господарству. Кількість обов’язків має бути адекватною та посильною для дитини з урахуванням її вікових особливостей. Це дозволить стати більш відповідальнішою та самостійною, тренувати вміння розподіляти власний час та планувати свою роботу, щоб вистачало на дозвілля та ігри. В той самий час батьки мають розуміти, що у дитини є власне життя, не слід передавати їй свої функції. Дитина має відчувати, що не вона відповідає за все, що відбувається в сім’ї, а має частину внеску в сімейне благо, в сімейне стабільне життя, це позитивно впливає на навчання.

Дитину можна долучити до виконання таких домашні обов’язків, як прибирання у власній кімнаті, вигул собаки, догляд за твариною вдома, спільне приготування вечері раз на тиждень тощо.

Підпишіться на email розсилку!

Наступним фактором, який позитивно впливає на навчання дитини, є її участь у будь-яких гуртках.

«Батьки, які зацікавлені в тому, щоби дитина відвідувала гуртки, більше вкладаються в середовище й мотивують дітей до навчання. І, навпаки: батьки, які цього не роблять, найімовірніше, або не мають таких можливостей, або ще не готові до такої повної комунікації з дитиною щодо освіти, - наголошує Тетяна Вакуленко.

Результати дослідження США показують, що діти, які відвідують спортивні секції при закладах освіти, відчувають більшу приналежність до своєї школи. Діти, які є частиною шкільних музичних колективів мають кращий рівень навчальних досягнень, особливо з точних дисциплін. В той самий час батьки мають долучатися та допомагати в разі, коли дитина не встигає з певних дисциплін.

«Гуртки – це відчуття приналежності до колективу, бажання комунікувати з його учасниками і поза межами колективу, в тому числі в навчанні. У спортивних колективах, наприклад, формуються лідерські якості, бажання бути кращими, конкурентність. І дитина, яка хоче бути кращою в спорті, те ж саме хоче продемонструвати і в класі», - зазначає експертка.

В той самий час Тетяна Вакуленко зауважує, що кількість гуртків має бути помірною з урахування інтересів дитини, її бажання та можливостей. Більше не означає краще. Перенавантаження спричинить прокрастинацію та появу бажання нічого не робити.

Позитивно впливає на навчання спільне читання літератури разом з батьками з найперших років життя. Процес сприяє розширенню прагнення до пізнання, розпалює жагу на навчання.

Головні поради для батьків

Діти дошкільного віку повинні мати групу комунікацій за межами родини, тому важливо віддавати їх до дитячого садка. Діти, які пішли в школу на рік раніше або на рік пізніше, мають нижчі результати навчання. Також такі діти часто ставали або ініціаторами, або жертвами булінгу.

Молодші школярі вчаться навчаючись. В цей період найважливішим завданням батьків є формування правильного режиму дня, коли є виділяється час для навчання та відпочинку. Дитини має розуміти свою відповідальність за виконання домашніх завдань.

Важливо створити комфортне робоче місце для дитини, щоби вона чітко знала, де її речі, як їх складати. Добре, якщо в дитини буде окрема кімната, де вона буде почувати себе комфортно, і ніхто не буде чіпати їх речі. Важливо забезпечити дитину сучасною цифровою технікою, якщо є така фінансова можливість.

Батьки мають розуміти труднощі та проблеми, що виникають в процесі навчання, та навчитися опановувати власні емоції, аби допомогти дитині їх подолати, разом розв’язати складну задачу. Якщо дитина просить допомоги, їй необхідно обов’язково її надати. Якщо вона вирішує завдання самостійно, достатньо підтримати її.

Батьки повинні завжди підтримувати жагу дитини до знань, підкріплюючи її власним прикладом.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача