З 1 січня 2022 року всі українські школи перейшли на нове меню, що передбачено реформою шкільного харчування. Відповідно до нововведення в стравах для школярів обмежується кількість солі, цукру, жирів рослинного та тваринного погодження, субпродуктів. В той самий час передбачається збільшення кількості споживання м’яса, риби, фруктів, овочів, молока та кисломолочних продуктів.
Реформа шкільного харчування розпочалася ще у 2021 році, впродовж якого Держспоживслужбою було зафіксовано 142 випадки невідповідності харчових продуктів, які використовувалися для приготування страв у закладах освіти, параметрам безпечності за мікробіологічними показниками.
Невдоволення новим шкільним меню виражають батьки та учні, що підтверджується чисельними дописами та коментарями у соцмережах.
Омбудсменка з прав людини Людмила Денисова ініціювала моніторинг закладів освіти щодо виконання нових норм харчування, про що вона написала у своєму телеграм-каналі.
Вона зауважила, що головним завданням реформи є формування корисних харчових звичок у дітей та усунення застарілих підходів до приготування та подачі страв. Також важливо подолати усталені стереотипи щодо смаку, видів та якості продуктів у шкільній їдальні.
«Виховання у дитини корисних харчових навичок формуються насамперед завдяки родині. Однак не можна ігнорувати вплив шкільного середовища на харчові вподобання учнів. Адже через те, що більшість свого часу діти проводять у закладах освіти, один або більше прийомів їжі припадають саме під час навчання. Діти повинні отримувати корисну їжу відповідно до їхніх потреб. Саме тому втілення реформи системи харчування в закладах освіти є одним із важливих кроків у забезпеченні права дітей на здоровий розвиток» - зазначає омбудсменка.
Моніторинг закладів освіти дозволить визначити стан додержання права дітей на охорону здоров’я та достатнє харчування, а також стану реалізації реформи шкільного харчування.
Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном