UA Рус

Профілактика булінгу у школах: дієві прийоми для розвитку емпатії

Профілактика булінгу у школах: дієві прийоми для розвитку емпатії

Сьогодні у міжособистісних відносинах учнівської молоді досить часто спостерігаються спалахи агресії стосовно один одного. Поступово прояви агресії набувають систематичного довгострокового характеру із залученням більшої кількості підлітків, які войовничо налаштовані та не нехтують будь-якими методами цькування та залякування інших.

На думку психологів агресивна поведінка виникає в результаті власного негативного досвіду, коли дитина була у ролі жертви. В неї знижується самооцінка, формуються особисті комплекси, погіршується емоціональний стан та зникає емпатія, через що вона не вміє контролювати свої емоції та поведінку. Іншою причиною є втрата монополії батьків на авторитет та витиснення цінностей сім’ї зі світогляду дитини. Сприяє поширенню булінгу також стрімкий розвиток інформаційних технологій, коли дитина має вільний доступ до будь-якої інформації та ресурсу.

У закладах шкільної освіти має бути реалізована профілактика булінгу на особистісному, груповому, загальношкільному та соціальному рівнях. Вчителям слід налагодити стосунки з дітьми, заохочувати їх розповідати про свої проблеми, сприяти їхній соціалізації, нормальному психологічному та фізичному стану.
Існує декілька дієвих вправ, які необхідно проводити з учнями шкіл з метою профілактики булінгу та розвитку емпатії.

«Відчуй емоцію»

Вправа виконується серед невеликої кількості дітей, щоб мати змогу вислухати кожного учня. Вчитель підбирає невелике за обсягом оповідання, зміст якого розрахований для сприйняття школярами відповідного віку. Попередньо їм роздаються картки із зображенням різних емоцій. В процесі читання діти викладають на стіл картки, на яких зображений відповідний на їх думку емоційний стан героїв. Наприкінці організовується дискусія, під час якої кожний учень має можливість пояснити свій вибір.

«Інтонація»

Вчитель повинен попередньо пояснити, що таке інтонації, і яка вона буває. Для прикладу він проговорює одну фразу з різними емоціями. Учням пропонується відтворити діалог відомої казки, обігравши репліки героїв з різними емоціями.

«Відчуй на собі»

Вправа підходить для учнів середніх та старших класів. Вчитель роздає картки з зображенням різних предметів та явищ кожній дитині з умовою, що малюнок не повинні бачити інші.

Завдання кожного учасника гри полягає у тому, щоб скласти змістовну розповідь про персонажа, що зображений на малюнку, зуміти передати риси його характеру та особливі відмінності, не називаючи його. Інші гравці повинні здогадатися, що зображено на картці.

«Знайди причину»

Учням пропонується до уваги фільм або мультфільм, у якому головні герої конфліктують між собою, або кривдять когось. Після його завершення слід поміркувати, що стало причиною конфлікту, чому герої так себе поводять, що необхідно зробити, щоб конфлікт було вичерпано.

Така вправа дозволить дітям наочно розглянути конфліктну ситуацію, вчитися аналізувати причини її виникнення та замислюватися над тим, як не стати її учасником.

«Трикутник Карпмана»

Учнів слід розділити на команди по 3 гравці в кожній.  Серед них необхідно розподілити ролі жертви, булера та рятівника. Команді пропонується сюжет ситуації, яку вони повинні обіграти у відповідних ролях. Після чого учасники міняються ролями та знову розігрують спектакль.

Така гра дозволить кожному гравцеві відчути себе в ролі кожної сторони конфлікту. По завершенню вправи слід спільно оговорити емоції, які виникали в учнів під час кожної ситуації. Необхідно поміркувати, як не стати жертвою чи булером, які дії сприяють вирішенню конфлікту.

Булінг на сьогодні є великою проблемою у взаємних відношеннях сучасної молоді. Педагогам слід постійно застосовувати різні прийоми та впроваджувати заходи, направлених на протидію насильницьких дій в учнівському середовищі.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача