UA Рус

Про профільну освіту старшокласників або "історія «ляпів» від міністрів освіти" - Володимир Бєлий

Про профільну освіту старшокласників або історія «ляпів» від міністрів освіти - Володимир Бєлий

Профільна освіта старшокласників: замість історії творення – історія «ляпів» від міністрів освіти:

- по-перше, десятиліття поспіль МОН, особливо за часів Сергія Квіта, «жувало» поняття «12-річна школа» замість чіткого бачення специфіки побудови профільної освіти старшокласників як окремого від 9-річки і незалежного від неї сегменту системи загальної середньої освіти.

- по-друге, а нині, з моменту пришестя Сергія Шкарлета, у рамках тієї ж першої «жуйки» зазвучала словесна еквілібристика довкола можливості вибору предметів: «…обов'язковим предметом в профільній школі буде українська мова та література. Інші предмети школярі зможуть обирати самостійно».

Це ж ЯКИМ «геніальним» стратегом та тактиком треба бути, що спромогтися до такого, на що навіть найбагатші країни світу не змогли ?! Більше того – і не збираються те робити.

Замість побудови в Україні адекватної природним потребам/здатностям старшокласників та стратегічним цілям держави МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ, кожен клас яких буде профільно орієнтованим за своїм змістом загальної середньої (!!!) освіти і виключно лише для учнів старшої ланки системи загальної середньої освіти ?!

Підпишіться на email розсилку!

А як зі вступом: за конкурсним відбором, що буде адекватним до навчальних програм таких закладів чи через «широко відкриті двері», бо ж кількість місць у наших школах, побудованих ще за радянських часів, давно перевищує кількість дітей шкільного віку?

І це знову буде у звичайній школі, тобто там, де пануватиме практика «вільного вибору» без вибору, бо вчителям потрібні «години», як те досі з вибором дисциплін навіть у наших університетах, бо ж викладачам потрібні «ставки»?

Володимир Бєлий

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача