UA Рус

Про канадський урок - Олександра Журавльова

Про канадський урок - Олександра Журавльова

Викладачка Олександра Журавльова працює в Канаді і ділиться інформацією про місцеві школи та процес навчання.

Про канадський урок.

З жартів наших українських випускників. 1 вересня. Вбігає до класу математичка і кричить: "Пишіть скоро число, класна робота, бо ми вже на 1 тему відстаємо".

В кожному жарті є лише доля жарту. І так було не лише з математики. Я з англійської жодного року не закінчила підручник, не довиконала свого планування, не довчила чогось згідно вимог програми. Мені завжди бракнуло 5-10 уроків. І постійно гнала.

Тут не женуть.

Планування. Досвідчені вчителі пишуть планування на тиждень, і одразу готують матеріали по можливості на тиждень вперед.

• Кімберлі має 1 'вікно' в п'ятницю, тому складає планування на тиждень вперед і готує все на понеділок: друкує, ламінує. На вихідні забирає додому різати.

• В неділю приїжджає в школу на годину, привозить матеріали, змінює книжки на книжковій виставці, забирає коробочки з іграшками на стіл і знімає кришки з іменами дітей (могла б це робити в п'ятницю після уроків, але в кінці тижня хочеться втекти швидше).

• В понеділок в неї є ще одне 'вікно' - готує все на вівторок і середу.

• В середу планує уроки четверга і пятниці.

Звичайно, що всю підготовку до уроків неможливо зробити за 3 вікна в тиждень. Тому, щодня після уроків з 2.30 до 4 доробляє якнайбільше у школі, щоб додому забрати лише витинанки.

Підпишіться на email розсилку!

Як виглядає її планування? Великий аркуш А3 з розкладом уроків на тиждень, де навпроти кожного предмету вона вписує пунктиками свій план. Прикріпляє цей план кнопками на коркову дошку біля столу. А поруч у верхній шухляді тумби матеріали поскладані у 5 папок: Пн, Вт, Ср, Чт, Пт. Відкриваєш папку Четвер, а там першими по розкладу 2 уроки малювання - в файлику 20 чорних аркушів, нарізані носи-морквинки і кольорові шарфики, білі пасочки нарізаних А4 - робитимемо сніговика. Далі буде бесіда про мир, тому роздрукувала і скріпила степлером невеличкі буклети-розмальовки.

Мені сподобалась її потижнева організація матеріалів і роботи. А ще таке планування є зручним, якщо приходить вчитель на заміну. Він бачить всі пунктики, які має виконати, а у відповідній папці готові всі роздруковки, в яких мають працювати діти.

Темп уроку. Ніхто нікуди не поспішає. Програма вимагає за вересень- жовтень навчитись рахувати і писати до 20, рахувати двійками, п'ятірками, називати сусідів числа. І це маючи 6 уроків математики в тиждень.

Відсиділа я перший тиждень спостерігаючи, а з понеділка беруся за математику. Спитала Кімберлі теми уроків, що я маю дітям пояснювати і над чим працювати. "Рахуй до 20,"- відповіла Кімберлі.

Як? Рахувати до 20 весь тиждень - шість уроків математики? І все? А ще що?

Pinterest мені у поміч - нашукала цікавих друкувалок, малювалок, витинанок про рахунок до 20. Позгадувала і напридумувала ігри з числами, та й Кімберлі мені підкинула ще декілька ідей. І ми 6 уроків помаленько, не поспішаючи рахували до 20, писали числа на білих дощечках, вгадували сусідів, садили дітей в шкільний автобус, грали ігри з кубиками і фішками, різали, клеїли, друкували.

Математика зазвичай перші 2 уроки - 95 хв поспіль без перерви.

• Кожен день починаємо з календаря: обговорюємо місяць, дату, день тижня (сьогодні, вчора, завтра), погоду, рахуємо двійками, п'ятірками і десятками робочі дні і прикріпляємо новий-сьогоднішній магнітик-кружечок. Кожні десять днів до першачків приходить Zero the Hero - Нулик-Герой, приносить аркуш-розмальовку 30, 40, 50... і карамельку. Тому діти з радістю рахують робочі дні до наступного приходу Zero the Hero (у лютому святкують 100-ий день школи).

• Далі йде усна робота - рахунок до 20 вперед-назад (іноді з відео), ігри- вгадувалки.

• Потім діти працюють з 'інструментами': вчитель називає число, а учні складають стільки кубиків-лего, пишуть число на маркерній дошці чи грають ігри з фішками і кубиком.

• Невелика музична хвилинка щоб потанцювати-поспівати і за 20-25 хв до кінця уроку приступаємо до друкування. Кожен учень отримує зошит з математики і аркуш А5 з завданням. Завдання (знайти можна в інтернеті) різні і навіть пасують до пори року чи свята: виріж числа-морозива і приклей 'правильним' пінгвінам; порахуй гарбузи і впиши число на хатці відьми; надрукуй по рядку кожного числа і зафарбуй стільки ж подарунків.

• Справившись з роботою, учні вклеюють аркуш в зошит з математики, вчитель малює зірочку, якщо все вірно або ж просить поправити, якщо є неточності. Такого слова, як помилка намагаються уникати, а кажуть щось позитивне і додають зауваження: "Вау, ти так гарно замалював хатки, а перерахуй їх ще раз!" Дитина рахує і виправляє свою помилку.

В кожному класі є 'шустрики', які здають роботи вже через 7-10 хв, а є 'черепашки', яким треба 15-20 хв.

Що робити?

Учні мають:

1. коробочки з інструментами (кубики, фішки, маркери, маленькі блокнотики);

2. коробочки з іграшками (лего, деревяні кубики, пластикові фігурки, конструктори...);

3. 5 книжечок для читання мовчки.

Вчитель лише вказує, що сьогодні можна взяти, якщо справився швидше. І шустрики за партою чи під партою тихенько складають лего чи гортають книжечку. Тихенько! Бо інакше відкладеш все на місце і ще 3 хв перерви просидиш в класі, поки інші ганятимуть на дворі.

За 5 хв до дзвінка треба прибрати своє робоче місце (зошити здати, олівці, клей, ножиці сховати в шухляду парти, папірці в смітник, іграшки на поличку), одягнутися на двір і вишикуватися біля дверей.

Ось приблизно так виглядає урок - 95 хв математики! Думаєте діти втомилися? Зовсім ні, бо все було повільно, багато гралися і певно навіть не зрозуміли, що вони вчилися.

Гайда на перерву!

 Олександра Журавльова

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача