UA Рус

Підвищення енергоефективності в освітніх закладах міста Суми

26 жовтня 2020 612 Друк
Підвищення енергоефективності в освітніх закладах міста Суми

За фінансової підтримки Європейського Союзу в Сумах впроваджуються заходи з підвищення енергоефективності в трьох школах.

Проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» розпочався у квітні 2018 року. Під час підготовчої стадії проекту були проведені енергоаудити будівель шкіл, проведене обстеження технічного стану будівельних конструкцій та інженерних систем після чого були визначені енергоефективні заходи, які будуть реалізовуватися у рамках проекту. Досить важливим та відповідальним етапом проекту було виготовлення проєктної документації. Слід зауважити, що при розробці проектної документації, проектні організації керувалися українським законодавством, а також технічними рекомендаціями, що були розроблені європейськими спеціалістами, а перед поданням виготовленої проектної документації на отримання експертного звіту, технічні рішення проходили погодження як у національних так і у європейських технічних експертів. Влітку цього року, після проведення процедури закупівель, були визначені виконавці будівельних робіт з реконструкції-термомодернізації будівель шкіл № 7 та № 9 – ПФ «Тімвел» та ПП «Гольфстрім» відповідно.

У рамках проєкту планується здійснити термомодернізацію:

- центрального корпусу школи №7, яка включає заміну вікон та дверей, утеплення фасадів та цоколю, а також встановлення індивідуального теплового пункту;

- будівлі школи №9, що включає заміну вікон та дверей, утеплення фасадів, цоколю, та покрівлі, а також встановлення вентиляції в їдальні та вентиляції з рекуперацією в спортивному залі.

- капітальний ремонт системи освітлення школи №20 (наразі тривають роботи з розробки проєктної документації).

Окремо треба відзначити комунікаційну діяльність за проектом. Протягом 2018-2020 років за підтримки проєкту проводяться заходи в рамках Днів сталої енергії міста Суми. Крім традиційних вікторин, флеш-мобів, конкурсів та виступів на урочистих заходах під час відкриття Днів сталої енергії, команда проекту проводила кінопоказ під відкритим небом, майстер-класи по виготовленню паперових вітрячків і еко-мила, організовувала екскурсії школярів до лабораторії на базі Сумського національного аграрного університету, де діти мали можливість поспілкуватися з сумським вченим, який винайшов одноразовий екологічний посуд і власний аналог поліетилену, які можна вживати в їжу.

Також протягом двох років учні шкіл-учасниць проекту, а також учні всіх сумських шкіл активно приймають участь у різноманітних конкурсах, які проводяться у рамках проекту. Окрім різноманітних конкурсів малюнків на тему енергозбереження, поробок зі вторинної сировини, діти мали можливість спробувати себе у ролі сценаристів та режисерів та підготувати відеоролики на тему «Енергозбереження в школі та побуті».

Оскільки проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» реалізується у рамках програми Європейського Союзу «Угода Мерів – Демонстраційні проекти», окрім заходів з підвищення енергоефективності в школах місто отримує широку технічну, процедурну, комунікаційну та мережеву підтримку від спеціалізованої команди підтримки програми Європейського Союзу «Угода Мерів – Демонстраційні проекти». Так, експертами команди підтримки регулярно проводиться моніторинг будівельних робіт на об’єктах проекту на предмет якості та відповідності розробленим технічним рішенням. Після першого візиту, експертами команди підтримки відмічено, що ремонтні роботи проводяться якісно та з дотриманням усіх норм та стандартів.

Нагадаємо, що проєкт «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми» розраховано на 42 місяці, загальна вартість проєкту складає 1,64 млн євро, з них більш як 1,14 млн євро покриває грант Європейського Союзу, ще 490,6 тис. євро – співфінансування за рахунок коштів місцевого бюджету. Очікується, що термомодернізація сумських шкіл дозволить скоротити споживання енергоресурсів і, як наслідок, зменшити викиди СО2 та скоротити річні видатки на паливно-енергетичні ресурси. Крім того, проєкт також сприятиме покращенню умов перебування учнів та персоналу у приміщеннях навчальних закладів. Проєкт реалізується Управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства Сумської міської ради за координації Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача