UA Рус

Нетрадиційні поради для абітурієнтів щодо вибору майбутнього вишу

Нетрадиційні поради для абітурієнтів щодо вибору майбутнього вишу

Після закінчення школи перед випускниками постає важливе питання – що робити далі? Яку професію обрати? До якого закладу освіти вступати? Директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний під час інтерв’ю Радіо НВ надав незвичні та нестандартні поради-відповіді на найпоширеніші запитання щодо вступу до закладів вищої освіти.

Навчання в університеті слід розглядати як матеріально-витратну інвестицію в себе

Мало хто з майбутніх студентів замислюється над тим, що навчання в університеті є довгостроковою інвестицією в себе, у власне майбутнє. Цей період потребує постійних матеріальних витрат, в той самий час характеризується відсутністю доходів. Деякі випускники замислюються над тим, чи варто взагалі вступати до вишу, адже ази професії можна засвоїти під час проходження коротких курсів, які надають в стислий термін теоретичну та практичну базу.

На думку експерта найбільш цінним здобутком від навчання в університеті є не теоретичні знання, а соціальні зв’язки у вигляді нових знайомств та друзів, які отримає студент, що можуть знадобитися йому в подальшому дорослому житті.

Можливо слід взяти «gap year»?

У перекладі з англійської «gap year» це академічний рік. Після закінчення школи випускник може взяти час для себе, аби відпочити, розмислити щодо вибору майбутньої професії, відвідати цікаві курси, навіть спробувати попрацювати. Батькам слід розуміти, що погляди дитини досить мінливі. Вони залежать від певних обставин, кола спілкування, сімейних цінностей. Тому, якщо дитина не може визначитися з майбутньої професією відразу після закінчення школи, можливо слід взяти «time out», перепочити, щоб краще зрозуміти власні бажання та прагнення.

Навчання у поганому університеті може виявитися гірше відсутності вищої освіти

Підпишіться на email розсилку!

Серед дорослого покоління розповсюджена думка «аби був диплом». Однак, якщо дитина вступає до вищу на спеціальність, яка їй не подобається, їй доведеться відвідувати нецікаві заняття з нелюбимих дисциплін, а по завершенню навчання працювати за професією, яка не подобається.

Батьки мають в будь-якій ситуації поважати та підтримувати вибір дитини. В такому разі вона буде й навчатися із задоволення, та здобуде омріяну професію.

В разі отримання низького балу по ЗНО слід замислитися, аби спробувати його скласти з кращими результатами в наступному році, щоб вступити до вишу на жадану спеціальність.

«Ось уявіть собі, що вступ з поганими балами ЗНО - це мінусовий депозит. Мінусовий депозит - це таке явище, коли ви заберете однозначно меншу суму, ніж поклали в банк. Ви з гіршими балами вступаєте на дуже складні спеціальності, у вас одногрупники такі ж двієчники, як і ви. Університети в Україні не дуже рясно відраховують студентів, вони вас дотягнуть до випуску, але з якими знаннями вони вас дотягнуть - це найголовніше, що вас повинно турбувати зараз. Відповідь очевидна: знання ваші будуть дуже-дуже низькими», - наголошує експерт.

Відповідальність за навчання повністю покладається на випускника

Більшість вчорашніх школярів перебуває в паніці, оскільки відповідальність за майбутнє навчання повністю покладається на них. Формат освітнього процесу у вищих навчальних закладах відрізняється від звичного за 10 років дисципліновано та розміряного навчання у школі. На перший план виходить самоосвіта. Тому випускникам складно перелаштуватися на нову модель, в якій успіх залежить в першу чергу від плідної самостійної роботи.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача