UA Рус

Найкраща освіта в Європі - естонська

Найкраща освіта в Європі - естонська

Естонія посіла перше місце в Європі в рейтингу PISA. У світі ж вона посіла п’яте місце. В чому ж секрет успіху естонської освіти?

В Естонії вже в перші пострадянські роки почали перебудовувати освітню систему. Наприклад, вже в 90-ті роки вони ввели систему, схожу на ЗНО – єдині тестові іспити для вступу у виші на базі набраних балів. Тепер, через 28 років після розпаду СРСР, естонська школа вже дуже далеко відійшла від радянських моделей.

"Наші вчителі мають широку професійну свободу у питаннях навчання дітей", – коментує успіхи депутатка парламенту Естонії Лійна Керсна, яка займається питаннями освіти.

В Естонії широко розповсюджуються сучасні методи навчання, зокрема проблематичне навчання, проєктне навчання, цифрове навчання, навчання життєвим навичкам. Мета наших вчителів – пов’язати різні предмети, зробити навчання більш практичним, дотичним до реального життя, щоб дитина розуміла сутність речей та закономірності процесів в житті.

На думку Лійни Керсна, важливіша складова успіху естонської школи - це гідний рівень життя вчителів.

Зокрема, набирати та утримувати в школі кращих та прогресивних вчителів допомагає гарна заробітна плата. Середня зарплата шкільного вчителя в Естонії в другому кварталі 2019 року становила 1513 євро, що трохи більше середньої зарплати в країні. Середня плата для вихователів в дошкільних закладах – 1145 євро.

Лійна Керсна стверджує, що високій якості естонської освіти сприяє ще й те, що більшість дітей відвідує позашкільні заклади освіти.

Це дає можливість розвивати сильні сторони дітей, їхній світогляд, цікавість до специфічних тем та предметів. Ми маємо доволі широку мережу гуртків в країні. Навіть в сільських школах їхня кількість вражає.

Крім того, депутатка відзначила, що дуже важливим є мотивація дітей. Серед іншого, вчителі підтримують її шляхом теплих слів та підтримки. Словесні оцінки, на кшталт «дуже добре», «ти сьогодні молодець», «над цим питанням ще треба попрацювати», заміняють бали не тільки в молодших, але й середніх класах.

За словами організаторки PISA в Естонії Гунди Тире, естонські школярі виявилися ще й більше націленими на успіх: вони впевнені, що люди самі можуть розвивати свій інтелект. Тому діти готові вкладатися у власний розвиток, щоб забезпечити собі гідне майбутнє.

Джерело

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача