UA Рус

Найефективніше навчаються ті, хто добре відпочиває - Оксана Лячинська

Найефективніше навчаються ті, хто добре відпочиває - Оксана Лячинська

Радник фінської програми в Україні «Навчаємось разом» тривалий час вивчав різні освітні дослідження і виявив цікаву закономірність. Те, що діти багато годин навчаються в школі, а потім і вдома, не означає, що їхні результати й продуктивність будуть високими. Для успішності дітям потрібен ще й якісний вільний час.

Фінський експерт Пасі Рейнікайнен розповів про свої важливі спостереження в Освіторія Хабі під час конференції «Освітні оцінювання 2019. Здобутки й виклики на шляху забезпечення якості освіти»

«Китай демонструє фантастичні результати в дослідженні PISA. Але якщо ви подивитеся на продуктивність учнів у Китаї, вона не така вже й велика», — прокоментував пан Пасі. Діти в Китаї навчаються майже 60 годин на тиждень, але їхня продуктивність нижча за середню серед вказаних країн. Натомість їхні однолітки у Фінляндії проводять за навчанням у школі та вдома на 20 годин менше, але майже втричі продуктивніші.

Взаємозв’язок годин навчання і успіхів у природничих дисциплінах.

Фінські школярі навчаються найменше, але мають найкращі показники успішності. Причиною цього є ефективність використання навчального часу, а також якість дозвілля, яке дає змогу відновлюватися і навчатися продуктивніше. Дані дослідження PISA за 2015 рік

«Що більше вільного часу, то вища продуктивність, — розкрив секрет успішності фінських учнів пан Пасі. Проте це правило спрацьовує за двох умов: освіта і дозвілля повинні бути якісними. Якщо ви навчаєтеся менше, це навчання має бути якіснішим, дуже добре спланованим та усвідомленим. Якість вільного часу також важливіша за його кількість, а баланс між навчанням і відпочинком грає важливу роль.

«Людський мозок потребує відпочинку, — пояснює він. — Якщо ви весь час працюєте, ви не можете бути дуже винахідливим чи ефективним».

«Усі ми хочемо мати вільний час, то ж чому не дати його дітям, — міркує експерт із Фінляндії. — Ми повинні забезпечити їх змістовним дозвіллям, навчити розв’язувати практичні проблеми, щоб вони змогли попрактикувати свої навички, можливо, разом з батьками. Має сенс залучити всю освітню спільноту до того, щоб подумати, що іще можна робити разом із дітьми».

Що таке якісне дозвілля?

На думку пана Пасі, якісне відновлення — це будь-яка фізична активність, яка допомагає підтримувати тіло в хорошій формі, а також музика та інші види мистецтва.

«Я сподіваюся, що кожна людина може знайти те, чим їй подобається займатися і що допоможе їй позбутися стресу, — говорить експерт. — Допоможіть дітям знайти те, що їм подобається робити. І повністю підтримуйте їх починання».

Будь-яка діяльність у громаді також є якісним дозвіллям, тому що це сприяє формуванню соціальних навичок у дітей, спілкуванню між представниками різних поколінь та побудові взаємної поваги. Діти вчаться розв’язувати проблеми в колективі, ізоляція їм не на користь.

А головне, що під час якісного вільного часу діти теж навчаються!

Делегуйте дітям хатні справи

Пасі Рейнікайнен — батько трьох дорослих доньок, які вже живуть окремо. Проте, коли ті були дітьми, вони з дружиною завжди заохочували їхні хобі — баскетбол, футбол, танці. Дівчата самі їздили автобусом на ці гуртки. Пізніше вони брали активну участь у шкільному та студентському самоврядуванні.

Їхній дім завжди був відкритий для їхніх друзів. Разом вони влаштовували свята. Сам пан Пасі, до слова, сертифікований Санта-Клаус!

А ще в них у родині є старий прогулянковий катер. Тож батько вчив доньок керувати човном і розповідав правила навігації.

Приготування їжі та прибирання часто теж делегували донькам.

«У Фінляндії ми намагаємося виростити дітей незалежними, щоб вони могли подбати про себе й одне про одного», — говорить він.

«Я би радив батькам ходити за покупками разом з дітьми, відправляти їх до крамниці самих, робити їх відповідальними за щось, — каже фінський експерт. — Діти повинні прибирати в домі, знати, як користуватися мийними засобами. Вони ж не весь час немовлята! Діти повинні ставати незалежними й вчитися думати самостійно. Якщо в них будуть труднощі з навичками вирішення проблем і якщо вони не розумітимуть, як влаштоване це суспільство, коли житимуть окремо, то будуть цілком безпорадні».

Оксана Лячинська

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача