UA Рус

Наталія Піпа про зміни в освіті у 2023 році

Наталія Піпа про зміни в освіті у 2023 році

Військова агресія з боку рф дала українському суспільству потужний імпульс до змін, змусила українців переосмислити власну історію та відмовитись від токсичної спадщини, яку нав’язували декілька десятиліть. Сьогодні Україна перебуває на шляху до відмови від усього російського. Сфера освіти не є виключенням. Про неминучі зміни в освіті розповіла народна депутатка Наталія Піпа в ефірі «24 каналу».

Депутатка зауважила, що наразі чимало зроблено для того, щоб зарубіжна література стала справді світовою, а не літературою “рускава міра”. Зараз там немає творів російських авторів, окрім “Собачого серця” Михайла Булгакова, що є необов’язковим.

Багато дискусій точиться навколо Гоголя. Він український чи російський письменник? Він оспівував у своїх творах українську ідею чи «руський мір». Експерти про нього говорять, як про неоднозначну особистість.

Підпишіться на email розсилку!

«Він сумував і любив Україну як країну, місцевість, землю – але не як державу. Він описував її красу, додає вона, але в принципі ніколи не був державником. Щодо цього питання триває велика гостра дискусія», - наголошує Наталія Піпа.

Поточний рік принесе багато змін в освіті. Зокрема, перегляду потребує курс української літератури. Є чимало авторів, про яких забули.

«Ми Тараса Шевченка, Івана Франка і Лесю Українку вивчали з боку колонізації. Окремі вчителі переглядають і доносять нам, що Шевченко був не лише кріпаком, він був неймовірно талановитим художником, він також був людиною, мав різні стосунки», - наголошує депутатка.

Вона називає Тараса Шевченка одним із перших, хто говорив не про федерацію слов’янських держав, а про самостійну Україну. І в цьому велика честь і заслуга Шевченка.

Наталія Піпа зауважила, що наразі розглядається питання щодо складання у 2023 році ЗНО, а не НМТ.

«Йдеться про 4 предмети. Найімовірніше, третім основним предметом буде історія України. Проте усі деталі будуть озвучені у січні – лютому”, - наголосила вона.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача