UA Рус

МОН затвердило вимоги до міждисциплінарних освітніх (наукових) програм вищої освіти

МОН затвердило вимоги до міждисциплінарних освітніх (наукових) програм вищої освіти

Міністерство освіти і науки України розробило та затвердило вимоги до міждисциплінарних освітніх (наукових) програм вищої освіти, що сприятиме появі нових професійних та академічних можливостей для майбутніх фахівців та підвищуватиме конкурентоспроможність національної системи вищої освіти в цілому. Програми активно реалізують прогресивні європейські країни.

Освітню (наукову) програму вважають міждисциплінарною, якщо обсяг освітніх компонентів у кредитах європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи, що може бути співвіднесений з відповідними спеціальностями (галузями), які визначають її предметну область, є приблизно однаковий.

Встановлення вимог відбувається на основі особливостей міждисциплінарних освітніх програм початкового рівня (короткого циклу) вищої освіти та міждисциплінарних освітньо-наукових програм другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового) рівнів.

Короткий цикл передбачає створення міждисциплінарних – розширених – освітніх програм, метою запровадження яких є:

  • формування результатів навчання, спільних для групи спеціальностей, що належать до однієї або двох галузей знань;
  • сприяння здійсненню здобувачем освіти усвідомленого подальшого вибору спеціальності для продовження навчання.
Підпишіться на email розсилку!

На другому (магістерському) та третьому (освітньо-науковому) рівнях вищої освіти створюються міждисциплінарні освітньо-наукові програми за двома або трьома спеціальностями, що належать до однієї або різних галузей знань, які ставлять за мету підготувати конкурентоспроможних фахівців, які зможуть розв’язувати комплексні проблеми в умовах невизначеності та забезпечувати подальший розвиток наукового знання.

Зазначені вимоги мають бути враховані закладами освіти та науковими установами, які готують і реалізують освітні програми, Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти і незалежними установами оцінювання та забезпечення якості вищої освіти, які акредитують міждисциплінарні освітні (наукові) програми.

Стандарти вищої освіти для початкового другого і третього рівнів вищої освіти (для міждисциплінарних освітньо-наукових програм) можуть додатково визначати мінімальні вимоги до компетентностей і результатів навчання, виконання яких є необхідним для зазначення відповідних спеціальностей /галузі знань в освітній кваліфікації для таких програм.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача