UA Рус

МОН планує уніфікувати прописи українського алфавіту

МОН планує уніфікувати прописи українського алфавіту

Міністерство освіти і науки України планує уніфікувати каліграфічне письмо букв українського алфавіту, їх з’єднань та цифр з метою поліпшення якості навчально-методичного забезпечення реалізації Держстандарту початкової освіти. З цією метою ще у листопаді 2022 року була створена відповідна робоча група з розробки єдиних зразків, які мають бути подані на затвердження Міністерства до 25 січня 2023 року. В той самий час дана інформація була оприлюднена лише 10 січня, що одразу збурило громадськість.

Така стурбованість спричинена відсутністю доступу громадськості до перегляду та обговорення  результатів роботи робочої групи з розробки єдиних зразків.

Графічна та діджитал дизайнера Олександра Корчевська на своїй сторінці у фейсбук поділилася власним баченням на проблематичність даного рішення.

Вона погоджується з необхідністю уніфікації прописів, оскільки в наявних прорисах існує ряд проблем, однак обурена відсутністю фази обговорення, коли зацікавлені особи можуть коментувати цей проєкт між його розробкою і між його затвердженням, відсутність будь-яких результатів, хоча уже за кілька днів їх мають затвердити, та невідповідність людей ініціативної групи.

Підпишіться на email розсилку!

Також дизайнерка зауважує, що у робочій групі відсутні практикуючі каліграфи, що ставить під сумнів результати роботи всієї групи.

«Після опитування ряду людей доходимо висновку, що власне з усіх представлених осіб лише представниця УАД мала досвід у практичному дизайні, решта є чиновниками та педагогами-методистами, що не дає змогу стверджувати, що пропозиції щодо прописів будуть адекватні відносно не тільки методики письма, а й графіки української абетки, чи достатньо часу має ця група для роботи, з огляду на серйозність задачі», – зауважує Олександра Корчевська.

Дизайнерка наголосила на необхідності публічного висвітлення даного проєкту й надання змоги його обговорити. В той самий час слід оголосити критерії вибору команди, доповнити її реалістичними спеціалістами, за необхідності зібрати альтернативну групу для розробки прописів командою українських шрифторобів із залученням найкращих методистів та педагогів, обраних за конкурсним добором на прозорих та відкритих засадах.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача