UA Рус

Кошти передусім слід вкладати в якість освіти, а не в інтер’єр чи екстер’єр шкіл, - думка експерта

Кошти передусім слід вкладати в якість освіти, а не в інтер’єр чи екстер’єр шкіл, - думка експерта

Сьогодні все частіше органи місцевої та державної влади звітують про кількість відремонтованих шкіл, освітлених вулиць, довжину відремонтованих асфальтних шляхів тощо, водночас на підвищення якості освіти коштів завжди бракує. Про важливість освіти для суспільства та можливі шляхи щодо її покращення розмірковував директор науки та розвитку інституту громадського суспільства Анатолій Ткачук на порталі ZN.UA.

Він зауважує за останні п’ять років місцеве самоврядування вважається найбільшим публічним інвестором в Україні. Не зважаючи на реформу децентралізації та суттєве збільшення бюджетів громад, кількість невдоволених розподілом та використанням цих коштів не зменшується, оскільки відсутня комунікація з жителями з урахуванням потреб всіх прошарків населення. Під час прийняття рішення місцева влада має розуміти, куди інвестувати задля покращення якості життя громадян.

Анатолій Ткачук називає ключові напрямки  публічних інвестицій в громаді. Це освіта, інфраструктура та здоров’я людей. Зупинимось на освіті.

Підпишіться на email розсилку!

Експерт зазначає, що освітня галузь має велике значення для формування суспільних благ, що виражаються у збільшені доходів домогосподарств та прибутків приватного бізнесу. Наразі в країні спостерігається взаємозв’язок між рівнем бідності та рівнем освіти.

Результати проведених досліджень Інститутом демографії та соціальних досліджень свідчать, що рівень бідності в домогосподарствах, в яких дорослі мають вищу освіту, в сім раз нижчий ніж там, де дорослі не мають вищої освіти.

Кваліфікований фахівець може виконувати складнішу роботу, яка буде вище оплачуватись. Йому легше перекваліфікуватись згідно з вимогами ринку праці.

Експерт зазначає, що добра вища освіта не можлива без хорошої середньої. Роботодавцю краще вдасться розвивати свій бізнес, спираючись на підготовлених працівників, не витрачаючи власні ресурси на їхню освіту.

«Інвестиції в освіту — це інвестиції у вищий рівень життя людини, швидший і ощадливіший до довкілля економічний розвиток» - зауважує Анатолій Ткачук.

Експерт зазначає, що школа має суттєвий вплив на майбутнє дитини, де вона не лише отримує необхідні першочергові знання, а й вміння навчатися далі. Рівень знань залежить від типу навчального закладу, його територіального розташування, наповненості учнями та педагогічним складом. Побачити відмінності, можна з аналізу результатів ЗНО за останні роки. Ці тенденції має враховувати кожна громада задля цільового використання публічних інвестицій з метою позитивних змін якості середньої освіти.

Анатолій Ткачук звертає увагу, що інвестування в освіту повинно відбуватися не лише через ремонт або будівництво закладів. Кошти мають в першу чергу позначатися на якості освіти. Тому в найближчий перспективі публічне інвестування має переорієнтуватись з фінансування твердої інфраструктури на інвестування в людину, зокрема здоров’я, освіту та адаптацію до вимог сучасності, що швидко змінюються.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача