UA Рус

Корисні поради для ефективної самоосвіти

Корисні поради для ефективної самоосвіти

Самоосвіта надає змогу кожному охочому навчатись в будь-який час та в будь-якому місці. При правильній організації вона може стати альтернативою традиційному формату навчання. Самоосвіта однаково корисна і тим, хто прагне до здобуття нових знань в певній сфері для подальшого професійного розвитку, і тим, хто прагне розширити свій кругозір та пізнати щось нове.

Головні кроки до самоосвіти

1. Знайти час для себе

Будь-яку вільну хвилину можна використовувати з користю. Під час прогулянки або поїздки у транспорті можна читати або прослуховувати книгу чи запис. Знайти час на самоосвіту можна також під час виконання домашніх справ, які не потребують концентрації  уваги, наприклад, під час приготування їжі або прибирання.

2. Тренування пам’яті

Під час бесіди з друзями або вечері з родиною можна поділитися цікавими фактами чи історіями, про які дізналися, що дозволить краще запам’ятовувати інформацію та тренувати пам’ять.

3. Вивчення іноземних мов

Самоосвіту краще всього починати з вивчення нової мови, яка може знадобитися у майбутньому. Експерти рекомендують запам’ятовувати щотижня 10-20 нових слів, що дозволяє зберігати молодість мозку та перешкоджатиме віковим змінам.

Підпишіться на email розсилку!

4. Спілкування з однодумцями

Позитивно впливає на самоосвіту спілкування з однодумцями і тими людьми, які вивчають ту ж саму тему. Для цього можна відвідувати вебінари, форуми, тематичні лекції, підписуватися на блоки чи спільноти, спілкуватися у соцмережах з експертами. Краще, щоб спілкування було живим, що сприяє підвищенню емоційного інтелекту, розширює словниковий запас, розвиває навички бути гарним співрозмовником.

5. Практичне застосування вивченого

Користь від здобуття будь-яких знань вбачається в можливості застосовувати їх у реальному житті. Тому слід частіше знаходити таку можливість і тренуватися на практиці.

6. Планування

Перед тим, як розпочати самоосвіту, слід поставити перед собою мету щодо рівня здобутих вмінь та навичок, розписавши її по пунктах. Всі свої плани та досягнення можна записувати до щоденника, постійно тримаючи список перед собою.

7. Знайти джерело мотивації

Головним джерелом знань є люди, тому для ефективної самоосвіти слід частіше спілкуватися з тими, хто надихає та багато знає. Таких людей можна знайти в соцмережах та почати слідкувати за їх діяльністю. Так можна дізнатися багато нового та цікавого для себе.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача