UA Рус

Хрещення Господнє: історія і традиції свята

19 січня 2023 1866 Друк
Хрещення Господнє: історія і традиції свята

Щорічно 19 січня за новим стилем (6 січня за старим стилем) православні християни святкують велике свято – Хрещення Господнє. Це одне з 12 головних християнських свят, яке завершує цикл новорічних святкувань. Святом Хрещення закінчуються Різдвяні святки, які тривають з 7 по 17 січня. Можна сказати, що Різдво і Хрещення, пов’язані між собою святками, складають єдину урочистість – свято Богоявлення.

Історія Хрещення Господнього

Свято відзначають на честь хрещення пророком Іоанном Предтечею Ісуса Христа у річці Йордан. 

Підпишіться на email розсилку!

За Євангельським переказом тридцятирічний Ісус прийшов до Івана хрестителя, щоб прийняти хрещення. Як тільки Ісус прийняв хрещення від Івана, небеса розкрилися, і з них зійшов Святий Дух у вигляді голуба. При цьому всі люди одночасно почули: "Це мій син улюблений, і в ньому моє благословення".
Після прийняття хрещення Ісус, ведений Святим Духом, пішов у пустелю. Там він у молитвах та роздумах готувався до своєї великої місії.

Традиції свята

Таїнство Хрещення

Цей обряд символізує народження людини в християнській вірі. Традиція обряду Хрещення полягає у триразовому (на честь триденного Воскресіння Христа) зануренні (з грецьк. «хрещення» - занурення) або обливанні водою під читання молитов.

Велике водосвяття

Вода є головним символом Водохреща. Вважається, що в ніч з 18 на 19 січня вона набуває особливої сили. При цьому вона може залишатися абсолютно свіжою до трьох років. Українці намагались в ці дні запастися свяченою водою на цілий рік, щоб вистачило до наступного Водохреща.  Кропили свої житла святою водою, освячуючи свої приміщення.

Хрещенський святвечір

Як і перед Різдвом, вся сім’я збиралась за столом. До нього подавались лише пісні страви. З рису, меду і родзинок готували кутю.
Господині традиційно пекли обрядову їжу - печиво "Хрести". Готове печиво могло розповісти що очікує цього року кожного з членів сім'ї. Рівно випечений рум'яний хрест говорив про достаток та добробут. У того, кому призначався такий хрест, можна було шукати цього року поради та допомоги.
Якщо печиво було горіле і розфарбоване, значить будуть якісь недобрі зміни. Напівсире печиво говорило про хвороби. Невдалі хрести їсти не належало. Їх згодовували птахам, щоб вони забрали сум у небо.

Прикмети

•    Якщо на Хрещення йде лопатою сніг, то до хорошого врожаю.
•    Якщо на Хрещення ясно і холодно — до неврожаю, посушливого літа.
•    Щоб дізнатися, наскільки теплим буде залишок зими, у ніч Святвечора перед хрещенням треба просто подивитися на небо. Якщо зірки світять яскраво, то літо буде сухим та спекотним, а весна розпочнеться рано. До того, осінь також буде теплою та затяжною. Також яскраві зорі на небі у Водохрещі говорять про те, що рік буде спокійним.
•    Не дуже добре, якщо на Хрещення тепло: прикмети говорять про те, що цього року будуть проблеми зі здоров'ям. Навпаки, якщо на Хрещення багато снігу, це до міцного здоров'я.
•    Якщо в Хрещення ви почуєте гавкіт собак — це обіцяє хороший фінансовий стан у році. Вважається, що собаки кличуть на полювання, яке обіцяє відмінний видобуток.

Автор: Щербак Світлана

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача