UA Рус

Фінська підтримка в напрямі реформування галузі освіти в Україні

02 грудня 2020 566 Друк
Фінська підтримка в напрямі реформування галузі освіти в Україні

1 грудня 2020 року відбулася онлайн-зустріч т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета та Міністерки освіти Фінляндії Лі Андерссон, на якій обговорювались питання щодо подальшої співпраці з метою реалізації освітніх реформ.

Сторони дійшли згоди у подальшому продовженні реформи Нової української школи та визначили пріоритетні моменти подальшої реалізації проєкту «Фінська підтримка реформи української школи» (інша назва «Навчаємось разом») та програми «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України».

Сергій Шкарлет висловив вдячність Фінляндії за багаторічну співпрацю, підтримку та допомогу в реформуванні освітньої галузі в Україні.

Очільник МОН вважає, що фінський досвід є взірцем для шкільної реформи в Україні. Самі він був покладений в основу створення багатьох елементів нашої реформи Нової української школи.

Він зазначив, що відповідно до перших результатів огляду проєкту «Навчаємось разом», спостерігається висока відповідність його показників завданням шкільної реформи. Це підтверджує, що країна рухається в правильному напрямку.

Він зазначив, що цього року для виконання  програми EU4Skills було відібрано 7 пілотних регіонів та 21 заклад освіти. У 1254 закладах професійно-технічної та фахової передвищої освіти був проведений масштабний аудит. Впроваджуються заходи щодо посилення спроможності регіональних рад професійної освіти пілотних регіонів. МОН продовжує вдосконалювати досягнуті результати для можливості подальшого реформування освітньої галузі. 

Проєкт «Навчаємось разом» передбачає три ключові напрямки, що відповідають основним потребам реалізації концепції «Нова українська школа»:

  • підготовка вчителів початкової школи (1-4 класи) на основі компетентнісно-орієнтованого підходу;
  • популяризація освіти, підвищення рівня сприйняття суспільством важливості освіти та необхідності її реформування;
  • покращення освітнього середовища. 

У свою чергу міністр освіти Фінляндії Лі Андерссон, зауважила що підтримка освітньої реформи в Україні є пріоритетом для Фінляндії. Вона й надалі готова підтримувати та надавати допомогу щодо реформування української освіти та ділитися власним досвідом, зокрема у сфері діджиталізації.

З цією метою Фінляндія у тісній співпраці з Європейським Союзом  розглядають підготовлену МОН стратегічну рамку цифровізації шкільної освіти, якою передбачено . запровадження додаткового компонента для сприяння розвитку цифрових компетентностей вчителів та організації ефективного дистанційного навчання в межах проєкту «Навчаємось разом».

Сергій Шкарлет наголосив, що педагоги висловлюють довіру до фінської експертизи в питаннях реформування середньої освіти та висловив сподівання, що Фінляндія й надалі підтримуватиме Україну, зокрема, з метою підвищення ефективності впровадження реформи Нової української школи. Він зауважив, що наразі МОН опрацьовує шляхи для подальшої реалізації НУШ у старшій школі, що згідно з графіком реформи припадає на 2027 рік.

Очільник МОН наголосив, що одним із ключових завдань міністерства є створення безпечних умов для сталої роботи закладів освіти під час пандемії. У 2020 році частина освітніх закладів була переведена на дистанційний режим через несприятливу епідемічну ситуацію в регіоні. Так відбулася реалізація проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» та створено безпечні умови для проведення зовнішнього незалежного оцінювання для понад 350 тисяч учасників тестування.

Насамкінець зустрічі сторони погодили подальше опрацювання різних шляхів для продовження співпраці в межах НУШ та інших державних реформах, які спрямовані на розвиток та вдосконалення освітньої галузі в Україні. 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача