UA Рус

Чи зможемо ми перебудувати нашу систему освіти? - Володимир Співаковський

Чи зможемо ми перебудувати нашу систему освіти? - Володимир Співаковський

Увага!

На численні прохання батьків, уряд готує постанову про оголошення сімейно-навчальних канікул для батьків.

У період цих канікул діти не зможуть звертатися до батьків з за допомогою в навчанні онлайн. Вони повинні будуть виконувати домашні завдання самі, як вміють.

Діти, бережіть батьків! Дайте відпочити мамі і татові.

А якщо серйозно, то карантин змусив всіх почати перегляд того, чому діти вчаться. Як, де, скільки часу і, власне, - навіщо?

Тільки зараз ми всі звернули увагу на те, що діджіталізація має найактуальнішу і благодатну аудиторію - школярів! Тобто, 4 мільйони «користувачів», які могли б навчатися дистанційно ... Але до цього нічого не готово.

Немає ні зручних освітніх платформ, що не виснуть, що не глючать, що не відключаються через 30 хвилин, з кабінетами, легкими акаунтами і зручною навігацією і юзабіліті.

Немає захоплюючого контенту. Це повинні бути не просто застарілі електронні підручники або відеоуроки лекторів з указкою, а зовсім інший формат знань.

Вони повинні бути зручно упаковані, візуалізовані, доставлені до дитини - синхронно з її способом мислення, сприйняття і пам'яті. Знаннєва інформація повинна бути актуальною, цікавою, сучасно структурованої, корисною і системною.

І, нарешті, вчителі. Тільки 20% вчителів сьогодні «на ти» з дистанційним навчанням. Тобто, вони знають потрібні інтернет ресурси ..., без боязні натискають на потрібні кнопки ..., знають, де що шукати ..., як утримувати концентрацію уваги дитини ..., чергувати заняття усні, письмові, активні та інтерактивні.

Причому вони все це роблять так, щоб дитина захотіла не тільки сісти до комп'ютера, а спеціально до цього вчителя і самозабутньо його слухати і йому слухати.

А що робити з 80% інших вчителів? Адже навіть курси з їх перепідготовки не дають належного результату. Чому і як потрібно їх вчити, щоб вони поміняли свій менталітет і перебудувалися зовсім на інший лад?

Це як якщо людина все життя грала на піаніно етюди та гами, а на наступний день пересіла за синтезатор з діджейським пультом. І тепер їй потрібно грати модну музику і імпровізувати джаз. Але ж треба!

Тому що саме так тепер виглядає роль і місія вчителя - бути одночасно тренером-експертом в знаннях і менеджером ввірених йому дітей.

Хто зуміє так перебудуватися, у того світле майбутнє. І у його дітей.

У цьому всьому і полягає вибух нового часу.

Ось і питання: чи зможемо ми перебудувати нашу систему освіти на таку нову хвилю?

Відповідь: Звичайно, так. Хоча б на 50%. Тому що якщо виник такий шалений попит, то має виникнути і пропозиція.

Ми, до речі, в цьому напрямку теж намагаємося і вибудовуємо новий формат дистанційної освіти, щоб він був зручним і корисним.

До речі, згадані навчальні канікули для батьків плануються з 10 по 17 квітня, коли батьки вже зовсім видихаються і будуть готові на все.

Володимир Співаковський

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача