UA Рус

Чи повинен вчитель мати педагогічну освіту? - Володимир Бахрушин

Чи повинен вчитель мати педагогічну освіту? - Володимир Бахрушин

Чи повинен вчитель мати педагогічну освіту? Це питання дискутується вже багато років. І у новому Законі України «Про загальну середню освіту» такої вимоги немає. Чому так?

1. Визначення педагогічної освіти в чинному законодавстві немає. І з огляду на інші приклади (вища юридична освіта та ін.) його запровадження створювало б більше проблем, ніж вирішувало. Сьогодні в Переліку галузей знань та спеціальностей є галузь 01 «Освіта/Педагогіка», яку умовно можна вважати педагогічною освітою. Але цей перелік існує з 2015 р. Крім умовно «вчительської» спеціальності 014, він містить інші педагогічні спеціальності, які мають дуже віддалене відношення до роботи шкільного вчителя. До того були інші переліки, за якими виокремлення педагогічної освіти є зовсім не очевидним.

2. Для викладання таких предметів, як математика, фізика, хімія, біологія, географія, історія тощо, знання відповідної предметної області є не менш важливим, ніж знання основ педагогіки, вікової психології, методики викладання. Тому традиційно, ще з радянських часів, підготовку вчителів-предметників здійснювали як педагогічні інститути/університети, так і класичні університети. Немає жодних підстав сьогодні обмежувати можливість підготовки вчителів-предметників за науковими освітніми програмами у класичних університетах. Звісно, що для отримання професійної кваліфікації педагога такі програми мають передбачати вивчення певних дисциплін умовного психолого-педагогічного циклу, що більшість університетів здійснює вже багато років.

3. Створення профільної старшої школи, а також надання профільної середньої освіти в закладах професійної і фахової передвищої освіти передбачає можливість того, що в освітніх програмах будуть з'являтися нові предмети, за якими підготовку вчителів жодний педагогічний заклад вищої освіти не здійснює. Натомість вони можуть бути близькими до певних непедагогічних спеціальностей.

4. Вимога щодо наявності у вчителів саме педагогічної освіти з'явилася у законодавстві відносно недавно - в Законі про загальну середню освіту, прийнятому в 1999 р. До того, такої вимоги не було ані в Законі України «Про освіту» 1991 р., ані в Основах законодавства Союзу РСР та союзних республік «Про народну освіту» від 1985 р., ані в Законі УРСР «Про народну освіту 1974 р.». Не було такої вимоги у Положеннях про середній загальноосвітній навчально-виховний заклад 1993 р. та про загальноосвітній навчальний заклад 2000 р.

Чи покращилася якість середньої освіти від запровадження вимоги про наявність у вчителів педагогічної освіти? Підстав для такого твердження немає. Натомість додаткових проблем виникає багато.

5. Норма про обов'язковість саме педагогічної вищої освіти була скасована ще Законом України «Про освіту» у 2017 р. Замість цього було передбачено наявність професійної кваліфікації педагогічного працівника, яка може бути отримана не лише через здобуття педагогічної вищої освіти, але також через здобуття іншої вищої освіти за освітніми програмами, які передбачають присвоєння професійної кваліфікації педагога, а також через досвід практичної роботи. Ці норми збережені і в новому Законі «Про загальну середню освіту», який був поданий ще попереднім Урядом і прийнятий у першому читанні Верховною Радою VIII скликання.


 Володимир Бахрушин

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача