UA Рус

Чи етично і професійно правильно порівнювати результати ЗНО, що іх показали випускники шкіл різних регіонів та різних закладів? - Ігор Лікарчук

11 листопада 2019 291 Друк
Чи етично і професійно правильно порівнювати результати ЗНО, що іх показали випускники шкіл різних регіонів та різних закладів? - Ігор Лікарчук

Упевнений, що ті, хто це робить, допускають грубе порушення норм педагогічної етики і виявляють власний непрофесіоналізм у питаннях розуміння сутності педагогічних вимірювань, вводять в оману суспільну та педагогічну думку.

Це можна було б робити, якби всі учні мали однаково рівний доступ до якісної освіти, якби у нас всі заклади загальної середньої освіти мали однакові умови для здійснення освітнього процесу і т.д. і т.п.

Між іншим, у багатьох країнах, які практикують проведення єдиних іспитів (типу нашого ЗНО), заборонена практика порівняння результатів цих іспитів між закладами освіти і регіонами. Там подібна інформація навіть офіційно не оприлюднюється. Бо це є абсурд.

У нас, на жаль, не вважається абсурдом порівнювати результати ЗНО відібраних учнів «крутого» столичного ліцею, в якому викладають доценти університетів, і з учнями якого працюють маститі репетитори, та віддаленої сільської школи... І після такого «аналізу» робити якісь висновки, у т.ч. про «кращих» і «гірших», навіть у загальнодержавному масштабі.... Це нормально?


 Ігор Лікарчук

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача