UA Рус

Час змін до закону про вищу освіту давно настав - Інна Совсун

14 листопада 2019 442 Друк
Час змін до закону про вищу освіту давно настав - Інна Совсун

Парламент розглядав перший освітній законопроект, 2299. Законопроект вносить зміни до закону «Про вищу освіту».

Час змін до закону давно прийшов. Адже з моменту початку роботи над ним пройшло вже майже 10 років, і за цей час і в країні, і у світі багато що змінилося.

Крім того, у 2014 році цей закон став результатом компромісу у складних політичних умовах, і закон ніколи не був ідеальним. Тому зараз назріла потреба зробити ще один крок вперед, поглибити реформу вищої освіти через системні зміни. Саме тому ще попередній склад Міністерства освіти і науки підготував та схвалив законопроект, який сьогодні виноситься в залу парламенту.

Про що цей законопроект?

1) Законопроект 2299 містить деякі прогресивні норми, наприклад:

  • спрощення процедури ліцензування;

  • конкретні санкції за порушення академічної доброчесності;

  • можливість створення двомовних програм, де частина курсів викладається англійською.

2) Але деякі із запропонованих змін є ризикованими. Наприклад, пропонується включити до конкурсного балу оцінку за мотиваційний лист. Це створює корупційні ризики - навіть за умови, що вага такої оцінки складатиме до 1% конкурсного балу, адже на престижних спеціальностях навіть така дрібниця може зіграти роль. Я вже мовчу про те, яке додаткове навантаження це створить для викладачів університетів: вони будуть змушені прочитати та оцінити десятки тисяч мотиваційних листів.

Але головне: закордонний досвід показує, що навіть у найсильніших системах вищої освіти бал за мотиваційний лист малою мірою визначає подальші результати навчання студентів. Або, кажучи освітянською мовою, - має низьку прогностичну валідність.

3) Проте головна проблема із законопроектом - його «косметичний» характер. Він не зачіпає системних проблем вищої освіти - відсутності кадрової та фінансової автономії університетів та брак прогресу у розвитку навчальних програм.

У цьому контексті я вдячна, що сьогодні було включено до порядку денного підготовлений мною та колегами з партії «Голос» проект закону про реформування системи вищої освіти. Я сподіваюсь на неупереджений розгляд законопроекту і в комітеті, і в залі парламенту, для того щоб розпочати посутні, а не косметичні зміни законодавства про вищу освіту.


Інна Совсун

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача