UA Рус

Бюджетні кошти можуть піти не туди - Ігор Лікарчук

Бюджетні кошти можуть піти не туди - Ігор Лікарчук

В інформаційному повідомленні із задоволенням читаю: «Уряд надав субвенцію у 3,5 млрд грн для реалізації програми «Спроможна школа для кращих результатів», яка має на меті розвиток опорних та великих шкіл. Відповідне рішення Кабмін ухвалив 12 лютого 2020 року».

Не з меншим задоволенням констатую, що це гарне і потрібне рішення. Але не можу не зазначити, що є дві проблеми.

Перша проблема. Де гарантія, що ці гроші, образно кажучи, дійдуть до шкіл. У попередні роки в дуже багатьох випадках вони до шкіл не доходили. Чи не буде так і цього разу? Гарантій того, що дійдуть, на жаль, не бачу.

Друга проблема. Гарна назва програми «Спроможна школа для кращих результатів». Невідомо лише, що означає поняття «кращі результати». Які саме результати будуть визначатися (участь в МАН, олімпіадах, наявність туалетного паперу, середній вік і сімейний статус вчителів, ріст директора чи колір очей його заступника чи щось інше...)?

Якою «лінійкою» ці результати будуть міряти і хто це робитиме? (Згадайте Мотрю і Кайдашиху із «Кайдашевоі сім’ї , які однаковим поясом наміряли різну довжину межі).

Від чого почнуть рахувати, щоб стверджувати: отримані результати кращі чи гірші? (Скоріше за все, що «від стелі»).

Адже в Україні НЕМАЄ системи визначення та оцінювання результатів роботи шкіл. Немає аж ніякої системи: ні хорошої, ні поганої.

Сьогодні, як і десятиліття раніше, «результати» роботи шкіл визначаються наобум: або самопроголошеними «експертами», залежно від їхніх настрою, смаків, знань та уподобань, або ж за дивакувато-дикими рейтингами, укладеними після ЗНО людьми, котрі жодної уяви про педагогічні вимірювання та інтерпретацію їхніх результатів не мають...

Що це означає на практиці? Та лише те, що чималі бюджетні кошти апріорі можуть потрапити не туди, де мають бути... Усього-на-всього. Із усіма наслідками, що з цього випливають...


 Ігор Лікарчук

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача