UA Рус

Антикорупційні інструменти для виховання доброчесності в учнів

Антикорупційні інструменти для виховання доброчесності в учнів

Корупція є найважливішою проблемою сьогодення, яка обмежує розвиток держави та гальмує впровадження будь-яких реформ. Тому досить важливим моментом є виховання у дітей з раннього віку якості доброчесності та порядності. Оскільки вони можуть стикатися з прикладами корупції, але не розуміти, чим вона погана та яку загрозу несе. Підлітки вже можуть стати учасниками не доброчесних ситуацій, що сприятиме вибору неправильного життєвого шляху надалі.

З цією метою в закладах освіти мають проводитись антикорупційні уроки, на яких діти дізнаються, що таке корупція, чому вона виникає, які існують форми корупційних зловживань та як формувати антикорупційний світогляд учнів.

Допомогти в організації таких навчань можуть антикорупційні інструменти, які пропонує проект YSAID_ВзаємоДія, що сприятимуть становленню громадянської позиції дітей, розвитку критичного мислення та оволодінню навичок змістовно і логічно висловлюватись.

В організації антикорупційного уроку стануть у пригоді методичні матеріали з докладними інструкціями та рекомендаціями. Виховні години можуть проходити як в очному так і дистанційному форматі.

Виховний захід можна розпочати з відео, з якого діти зрозуміють, що таке корупція та чим вона загрожує суспільству.

Після перегляду відеоматеріалу з класом слід більш детально поговорити про корупцію, чому вона виникає, як може проявлятися та як її уникати.

В допомогу вчителю буде посібник «Світлофор освітньої доброчесності», в якому надається добірка порад та рекомендацій як запобігти корупції, допомогти налагодити доброчесні та партнерські відносини в школі.

Для кращого розуміння поняття корупції та її проявів учням можна запропонувати відтворити на уроці життєву корупційну ситуацію та обрати антикорупційне рішення для її знешкодження та запобігання виникнення. Учнів слід поділити на команди по 3-5 осіб. Кожній групі пропонується ситуація, з якою діти мають знайти вихід. Далі відбувається обговорення класом всіх варіантів. На урок можна запросити юриста чи представника влади, який більш детально пояснить дітям, як правильно діяти з погляду закону. Приклади життєвих корупційних ситуацій наведені за посиланням.

Гарний ефект має інтелектуальна гра «Що? Де? Коли?» для дітей від 14 років, направлена на виявлення фактів про корупцію, існуючих шляхів протидії. Вона також спрямована на розвиток уважності, зосередженості та критичного мислення в учнів.

Дітей необхідно розділити на команди по 5-6 чоловік. Формується команда суддів. Гра складається з трьох раундів, кожний з яких містить по 10 запитань. Ведучий почергово ставить питання. Кожна команда має 1 хвилину на відповідь, яку слід написати та подати на розгляд журі. Судді визначаються та нараховують бали за кожну правильну відповідь. Наприкінці гри оголошують команду-переможця.

Для самостійного опрацювання дітям можна запропонувати онлайн-гру «(Не)підкупність», яка доступна за посиланням.

З метою розширення та поглиблення теоретичних знань про корупцію, її основні різновиди, причини виникнення та наслідки від незаконної діяльності учням можуть пройти антикорупційний квест, який покладений на розвиток критичного мислення, формування в дітях почуття відповідальності за власні дії, виховання доброчесної громадської позиції. Поради щодо організації гри доступні за посиланням.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача