UA Рус

Володимир Співаковський: багатьом людям не подобається система освіти і школи, але скоро все зміниться

Володимир Співаковський: багатьом людям не подобається система освіти і школи, але скоро все зміниться

Ах ось воно що.

Чомусь багатьом людям не подобається система освіти і школи, в яких навчаються наші діти.

Звідси пристрасті і вимоги все це кардинально оновити.

Ні, не тільки тому що вчать погано і знання не такі, як треба. Просто закінчилася «та, колишня» епоха.

Скажімо, 150 років тому точно так же обговорювали, як поліпшити віз, скільки до нього прикріплювати коней, які підкови, які ямщики, яке сіно і які потрібні заїжджі двори.

Але проблема була не в возах і ямщиках, а в тому, що всіх перестали задовольняти «швидкості» переміщення людей. Уявіть, як їм доводилося місяцями трястися в возах або навіть каретах, в жахливих умовах.

І тоді раптом настала тотальна транспортна криза - всім набридло терпіти ці незручності.

І моментально виник запит суспільства на більш швидкісні способи пересування. Так з'явився двигун внутрішнього згоряння і автомобіль. І пересування стало організовуватися зовсім за іншими технологіями - швидко і зручно.

Тепер така біда трапилася з освітою. Воно несподівано перестало всіх задовольняти. Воно пожирає силу-силенну грошей, часу і нервів, а в результаті у більшості ні роботи, ні перспектив.

А тут ще світ потрапив в суцільні кризи: фінансовий, енергетичний, продовольчий, екологічний, кліматичний, економічний і моральний.

І навіть найрозумніші Нобелівські лауреати не можуть не тільки знайти виходи з цих задушливих криз, але навіть їх сформулювати. Тобто, навіть у них немає знань.

Так що реформа в освіті пов'язана не тільки з містечковими турботами в Україні, якими зайняті наші депутати (скільки років вчитися, за якою шкалою виставляти оцінки, чи треба друкувати підручники, що таке опорні школи ...), а з тотальною суттю знань, адекватними нинішньому часу .

З впровадженням кейс-уроків, таймінгових і акселеративних технологій, інших ролей вчителів-коучів-тьюторів-навігаторів, учнів-компетістів, що дасть в результаті довгоочікувану ідеальну систему освіти.

Тому головне - дати нові відповіді на 7 ключових питань: чому вчитися, як вчитися, у кого вчитися, навіщо вчитися, де вчитися, скільки це має коштувати і який в кінці буде результат?

Добре, що скоро все зміниться, і освіта після «незручною воза» перетвориться в хороший і потужний автомобіль, за кермо якого ти сідаєш, і з задоволенням мчиш.

Ось таку систему ми зараз і робимо - зручну, розумну, суперсучасну і "з людським обличчям".

Володимир Співаковський

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача