UA Рус

Як убезпечити дитячу психіку від пандемії страху?

22 лютого 2022 1029 Друк
Як убезпечити дитячу психіку від пандемії страху?

Інформаційна війна, яка ведеться проти України, з кожним днем нарощує оберти. ЗМІ активно обговорюють дати та сценарії вторгнення ворога на територію країни. Панічні настрої та очікування катастрофи найбільше впливає на дітей. Як убезпечити дитячу психіку від пандемії страху та навчити зберігати здоровий глузд радить завідувачка лабораторії психології мас та спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, доктор психологічних наук Ірина Губеладзе на порталі «Голос України».

Підпишіться на email розсилку!
Психологиня зауважує, що повністю захистити чи ізолювати дітей від того інформаційного впливу чи тривожних настроїв, які є в батьків та й загалом у суспільстві, неможливо. В той самий час з дітьми слід говорити зрозумілою їм мовою про потенційну небезпеку. Варто пояснити, що може статися в разі надзвичайної ситуації, як слід діяти при виникненні реальної загрози.

Оманливим є переконання, що ізоляції дитини від негативної інформації здатна уберегти їхню психіку. По-перше, дитина відчуває та переймає тривожний стан дорослих. По-друге, діти обговорюють тривожні новини між собою, і через незнання та недостатнє нерозуміння ситуації вони відчувають тривогу та занепокоєння.

Психологиня радить говорити з дітьми про війну при цьому слід надто акцентувати на драматичних подіях. Їм слід пояснювати, що буде та що роботи в разі виникнення надзвичайної ситуації. Дорослі мають всилити в дитину впевненість, що все буде добре, батьки її захистять в будь-якому випадку, адже вони сім’я супергероїв, які впораються з будь-чим.

Ірина Губеладзе наголошує на необхідності дозування новин, які транслюють сучасні ЗМІ. Молодшим школярам їх взагалі не слід переглядати. Якщо дитина запитує про щось, їй слід пояснити зрозумілою для неї мовою, акцентуючи на важливих для неї моментах.

Часто дорослі намагаються приборкати тривожність, сприймаючи інформацію з гумором, при цьому діти не розуміють таких жартів і можуть сприйняти їх буквально. Тому цього слід уникати. В той самий час не можна знецінювати переживання дитини щодо можливої надзвичайної ситуації.

Якщо дитина тривалий час перебуває в ситуації «очікування катастрофи», в неї виникає тривожність, паніка, невротичні розлади. У дітей молодшого шкільного віку спостерігається порушення сну, харчової поведінки, замкненість. Підлітки намагаються замаскувати своє занепокоєння жартами. Батькам слід бути особливо уважними до таких сигналів та більше контактувати з дітьми, обговорювати теми, що їх хвилюють. Адже коли проговорюються власні переживання людина відкривається, їй легше подолати тривожні бар’єри, страхи та звільнитися від панічних настроїв.

Якщо нетипова для дитини поведінка спостерігається впродовж тижня, експерт радить звернутися до психолога задля пошуку шляхів вирішення проблеми та уникнення можливих ускладнень у психологічному стані.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача