UA Рус

Як правильно розподілити навантаження для учнів початкової школи: поради психолога

30 серпня 2021 831 Друк
Як правильно розподілити навантаження для учнів початкової школи: поради психолога

Тримісячний період літньої відпустки майже завершився, і на всіх учасників освітнього процесу чекає новий навчальний рік. Яким має бути навантаження на учнів молодших класів та чим зайняти дітей після уроків розповідала психологиня Марина Вєжис для проєкту «Навчаємось разом: дружня школа».

Як пояснює психологиня, навички людей здебільшого автоматизуються. За рухові та мисленнєві штампи відповідає мозочок. Якщо людина мало часу приділяє руховій активності, її нейромережа починає деградувати, що особливо критично для дітей та літніх людей. Для того, щоб цього не сталося, необхідно її чимось навантажувати.

Підпишіться на email розсилку!

Рух позитивно впиває на весь мозок, тому психологиня рекомендує заохочувати дітей до цілеспрямованої рухової активності. І зовсім неважливо, чи це будуть додаткові заняття, улюблені розваги чи цікаві ігри на свіжому повітрі, головне рухатися.

Експерт зазначила, що людський мозок здатний працювати в різних режимах:  інформаційного споживання, концентрації уваги, розв’язання задач, розумової жуйки («ні про що не думаю»). В той самий час їхня переважна частина несумісні. Таку особливість слід враховувати в процесі розвитку концентрації уваги у дітей. На перше місце завжди виходять тривожні думки, які не дозволяють дитині бути уважною та сконцентрованою на навчанні. Тому учнів не слід залякувати й ставити ультиматум, а навпаки мотивувати, заохочувати та підтримувати.

Марина Вєжис  наголошує, що принцип інноваційності в Новій українській школі базується на формуванні знань, умінь, ставлень, які забезпечують подальшу здатність учня успішно навчатися, здійснювати професійну діяльність, відчувати себе частиною спільноти і брати участь у справах громади. Розуміючи те, як працює мозок учня молодшої школи та яких завдань він потребує, батькам та педагогам буде легше знайти підхід до дітей – не лише упродовж навчального року, але й під час відпочинку, на канікулах чи вихідних, коли на уроки зовсім не хочеться.

 

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача