UA Рус

Як допомогти дитині правильно реагувати на образи чи глузування: поради психолога

15 листопада 2021 6174 Друк
Як допомогти дитині правильно реагувати на образи чи глузування: поради психолога

Глузування, цькування, булінг є однією з головних проблем сучасності, яка кочує всіма країнами та навчальними закладами освіти. Діти часто не признаються батькам, що їх ображають в школі. Однак дорослі повинні негайно реагувати в разі, коли помітили перші зміни в поведінці дитини. Вона не має лишитися на одинці зі своїми проблемами.

Цькуванню частіше всього піддаються діти, які відрізняються від інших за певними ознаками. Також часто ображають тих, хто дає потрібну реакцію для кривдника – боїться, змикається чи починає плакати. Якщо ж показати, що образа не має очікуваного впливу, інтерес до цькування пропадає. Як навчити дитину протистояти образам та глузуванню надає поради житомирська психологиня Наталія Сідорьонок для порталу ТСН.

Насамперед батьки мають дізнатися рівень цькування. Чи це звичайні словесні образи та насмішки, або більш серйозні глузування із застосуванням насилля? Останні події вказують на справжній булінг, про який варто одразу повідомити керівництво закладу освіти. Якщо ситуація не несе реальної загрози дитині, а лише засмучує її, можна застосувати психологічні прийоми, які допоможуть дитині постояти за себе.

Підпишіться на email розсилку!

Експерт зауважує, що для вибору правильної поведінки дитини, яка страждає від глузувань, слід врахувати її вік, характер та темперамент.

Дитину слід навчити не показувати, як їй прикро, не реагувати на образи. Коли кривдник зрозуміє, що його глузування не зачіпають жертву, йому буде нецікаво її дражнити.

«Наприклад, почувши чергове глузування, зробити глибоке зітхання, яке допоможе опанувати свої емоції або порахувати до десяти. Такі тренування потрібно практикувати вдома, коли дитина перебуває у спокійному стані», - радить психологиня.

Дитині слід пояснити, що якщо її ображають, вона не повинна опускати голову і ховатися від кривдників. Навпаки, необхідно підняти голову, випрямити плечі, і набути належного, впевненого вигляду, який говорить «я тебе не боюсь». Дома перед дзеркалом можна відпрацювати емоції та погляд, який має приборкати кривдників. Дитині слід порадити уявити себе супергероєм, якого образи та глузування не чіпляють. Сильна людина – володар своїх емоцій, яка нікого не боїться.

Гарно працює прийом ігнорування. Дитині слід порадити, щоб вона уявила, що нічого не чує, не розуміє, про що говорить кривдник, й додати «діставай іншого, мене це не зачіпає». Кривдник зрозуміє, що таку особу не так просто образити.

Якщо дитина почула, що її обговорюють за її спиною, достатньо обернутися та промовити «Ви мені щось хотіли сказати?». Задираки часто не наважуюся повторити висміювання.

«Якщо ж хтось із дітей висміює дитину за її погані оцінки, то вона може сказати: "Ну якщо ти такий розумний, то допоможи мені теж стати розумнішим"... Ще ефективна констатація факту. Якщо дражнять через окуляри, то можна сказати: "Так, я ношу окуляри і що в цьому такого?" Або "Так, я не можу швидко бігати, зате вирішую завдання краще за тебе", - наголошує психологиня.

Батьки з дитиною мають виробити власну стратегію спілкування з кривдниками.

Ще одним не менш ефективним прийомом протистояння нахабі є сміх. Коли кривдник в очікуванні сліз чує сміх, це його бентежить, нівелює його вплив на жертву.

Щоб дитина не ставала жертвою глузування, варто допомогти їй підвищити власну самооцінку. Батькам слід якомога частіше хвалити дитину, цікавитися її шкільним життям, оцінювати досягнення та успіхи. А ще допомогти їй позбутися тих недоліків, через які її ображають. Наприклад, якщо у дитини надмірна вага, слід запровадити в сім’ї правильне харчування та разом зайнятися спортом. Коли в неї з’являються висипання на обличчі, слід звернутися до дерматолога. Якщо вона слабша за своїх однокласників, можна записати її до спортивної секції.

За допомогою дієвих прийомів дитина зможе захиститися від кривдників. Однак якщо її переслідують старші діти, відбирають речі, закривають в темному приміщені чи погрожують, слід обов’язково звернутися до дорослого. Їй необхідно пояснити, що це зовсім не соромно. Батьки будуть вирішувати ситуацію на рівні керівництва школи або із правоохоронними органами.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача