UA Рус

“Досвідчені фахівці не дають порад, а дають можливість задуматися”: історії менторів і менті пілотної програми Mentorplace 1.0

17 листопада 2021 297 Друк
“Досвідчені фахівці не дають порад, а дають можливість задуматися”: історії менторів і менті пілотної програми Mentorplace 1.0

Влітку 2021 року Центр “Розвиток КСВ” спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення та Міністерством молоді та спорту України запустили пілотну програму Mentorplace в рамках Пакту заради молоді – 2025.

Проєкт об'єднав успішних фахівців і фахівчинь у комунікаціях, продажах, маркетингу, HR, проєктному менеджменті, бухгалтерії, івент менеджменті, психології та HoReCa (англ. hotel, restaurant, catering — готель, ресторан, кейтеринг) з молодими людьми, які прагнули надихнутися історіями успіху, отримати поради та мотивацію. 

Усі учасники мали змогу поспілкувалися з менторами про пошук роботи та побудову кар’єри у певній сфері, отримати підказки стосовно книг, курсів, програм стажувань і  навіть презентувати власні проєкти та розібрати їх детально з ментором. 

Ми поспілкувалися з менторами та менті пілотної програми про те, які запити вони мали, як менторство повпливало на професійне зростання та розкрило потенціал, які найбільші виклики стояли перед учасниками та чому важливий цей формат корпоративного волонтерства. 

Менті Андрій Довган - ментор Андрій Король

Андрій Довган, тренер з продажів

“Досвідчені фахівці не дають порад, а дають можливість задуматися. Це найцінніше, що я отримав”. 

Я побачив оголошення про менторську програму і дуже зацікавився, адже з'явилася можливість отримати менторську підтримку від фахівця, який має великий досвід у сфері продажів. Я мав конкретні довгострокові запити. Розумів, що над ними треба подумати мені особисто, однак підказки ментора, який вже вирішив колись подібні питання, дадуть багато заряду, натхнення та краще розуміння. 

Мені сподобалося працювати з ментором, у нас було 2 зустрічі онлайн. На першій ми познайомилися, визначили мої очікування, потреби та запити. На другій зустрічі вже вдалося підняти багато питань. Ментор ставив глибокі запитання, на які не можна було відразу відповісти, потрібно було подумати та навіть записати свої знахідки. 

Завдяки запитанням, які ставив ментор, я відкинув один з напрямків розвитку в моїй сфері, бо зрозумів, що це не для мене. Я мав можливість працевлаштуватися спеціалістом з якості, проте зрозумів, що не готовий до рутини, яку передбачала позиція. Крім цього, визначив, який набір навичок я маю та як їх використати найвигідніше в тих варіаціях мого розвитку, які існують. 

Вважаю, що менторство - це крута можливість і потрібно нею користуватися, адже зазвичай досвідчені фахівці не дають порад, а дають можливість задуматися. Це найцінніше, що я отримав. 

Андрій Король, комерційний директор ДП "Капарол Україна"

“Менторство важливе, тому що це про історію”. 

Насправді давно думав про менторство. Я в управлінні і в продажах понад 10 років, тож відчуваю, що маю чим поділитися з молодими людьми, можу допомогти розвиватися та мотивувати рости. Будучи студентом в університеті, я викладав англійську мову, тому для мене дуже важливо ділитися знаннями та досвідом, бачити зворотний зв'язок і зацікавленість. Це був мій перший досвід менторства і дуже сподіваюся, що не останній. 

У мене було 2 менті, які наштовхнули на думку, що зараз молодь знаходиться у величезному інформаційному океані з можливостями, однак в цьому океані складно визначитися. 

Молоді люди, яких ми будемо працевлаштовувати, - це люди, які нічого не бояться, готові пробувати, але при цьому довго приймають рішення і не можуть визначитися з напрямком руху. Відповідно, для них критично поставити собі ті питання, які б допомогли зрозуміти, що робити, куди рухатися, якщо пробувати, то що саме. Саме такі питання я ставив своїм менті. 

Менторство було для мене викликом: було складно зрозуміти, як побудувати саму структуру бесіди, щоб дати можливість менті висловлюватися та рефлексувати. Також важливо було знайти спільну мову, адже менті мислять іншими категоріями. 

Кожен фахівець та фахівчиня, які працюють у бізнесі та займаються корпоративним волонтерством, виконують велику роботу з молоддю з точки зору розвитку їх компетенцій. А от щодо свободи та відкритості до світу, саме менті нас можуть навчити набагато більше, ніж ми їх. 

На мою думку, менторство важливе, тому що це про історію. Кажуть, не можна побудувати майбутнє не знаючи історії, я ж думаю, що так само не можна побудувати безхмарну, найменш ризикову та прогресивну кар’єру без менторства. Без досвіду попередників, який може спонукати менті до коригувань рішень і поведінки, кожна молода людина може зіштовхнутися з тими ж перешкодами та ризиками, що й інші спеціалісти, адже всі процеси циклічні. 

Я б радив спробувати менторство принаймні раз, адже ментор ділиться досвідом, допомагає молоді відповісти на ті запитання, які сам собі ставив. А що найважливіше - допомагає ставити правильні запитання, адже вони дуже часто розкривають основні моменти цінності та спрямування кожної людини. 

Читайте також про досвід участі у пілотній менторській програмі Мар’яна та Тетяни

Інформаційний партнер: Освітній портал

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення – є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері  розбудови потенціалу молоді, гендерної рівності та репродуктивного здоров’я. Агенція працює у 150 країнах світу, а в Україні з 1997 року. Спільно з партнерами ми створюємо умови, щоб кожна молода людина могла наповну реалізувати свій потенціал, вела здоровий спосіб життя, знала свої репродуктивні права і брала активну участь у житті громади. 

Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: ukraine.unfpa.org. Слідкуйте за діяльністю UNFPA у TwitterInstagram та Facebook.

Міністерство молоді та спорту займається адвокацією питань молоді, забезпечує формування та реалізації політики у молодіжній сфері шляхом розробки нормативно-правових актів, що стосуються вирішення актуальних питань молоді, та удосконалення актів законодавства, для покращення становища молоді. Головне завдання – створювати можливості для самореалізації та розвитку потенціалу молоді в Україні.

 

 

 
Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача