UA Рус

Навчання за кордоном: перші кроки до великих можливостей

Навчання за кордоном: перші кроки до великих можливостей

Щороку значна кількість школярів та студентів обирає навчання за кордоном. У деяких відразу виникає думка, що таку ідею нереально втілити в життя. Але детально розібравшись у даному питанні стає зрозуміло, що все набагато простіше, головне, правильно зробити перші кроки.

Вибір університету. Найскладнішим процесом є вибір вищого навчального закладу. В цьому питанні слід відштовхуватись від вибору спеціальності. У разі необхідності можна пройти тест на профорієнтацію, що допоможе з вибором. Далі розглядаються умови вступної кампанії та вартість навчання. Слід приділити особливу увагу програмі, яка покладена в основу освітнього процесу в конкретному університеті. Необхідно розглянути можливість працювати під час навчання, оскільки у деяких країнах така перспектива вітається, а в інших, робота паралельно з навчання категорично заборонена.  

Країна. Зважаючи на спеціальність та фінансові можливості обирається країна. Найпопулярнішими напрямками є Чехія, Польща, Канада, Великобританія, США та Німеччина. У перших двох країнах навчання вважається найбюджетнішим. Хороше співвідношення ціни та якості запропоновано в ВНЗ Канади. Німеччина, Великобританія та США надають можливість вчитися у топових вишах, що мають світовий рейтинг.

Вартість. При виборі країни та університету слід враховувати не тільки вартість навчання, а й ціни на проживання. У Польщі і Чехії орієнтовний річний бюджет складатиме 4-6 тис. євро, у Німеччині – від 10 тис. євро, у США, Канаді та Великобританії – від 20 тис. євро.

Вимоги до абітурієнтів. Вступаючи до ВНЗ за кордоном, обов’язковою вимогою є володіння іноземною мовою на достатньому рівні. Для цього складається мовний іспит. Для вступу надається атестат про повну загальну середню освіту, резюме, рекомендаційні листи, есе, портфоліо (для творчих спеціальностей).

Можливість безкоштовного навчання чи отримання стипендії. Деякі країни, наприклад Норвегія, надає можливість безкоштовного навчання, але потрібно мати кошти на проживання. У деяких ВНЗ можна претендувати на стипендію, що пропонує Уряд країни або приватні фонди. Для цього хороших оцінок в атестаті буде недостатньо. Університет потрібно зацікавити своїми досягненнями у спорті або олімпіаді. Слід враховувати, що конкурс величезний, і щоб довести свою гідність на фінансову підтримку, необхідно скласти мотивованого листа, додати до нього усі можливі сертифікати, досягнення та рекомендаційні листи.

Вибір спеціальності та ВНЗ необхідно починати за рік-півтора до початку вступної кампанії. Велику увагу слід приділяти успішності у навчанні. До мовного іспиту необхідно також готуватися заздалегідь. Оскільки сертифікат мовного тесту дійсний не менше ніж 2 роки.

Загалом, до питання навчання за кордоном слід підходити комплексно, розглядаючи не лише можливість здобуття диплому європейського зразка, а й подальші перспективи для реалізації власного потенціалу.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача