UA Рус

В Україні планують скоротити кількість вищих навчальних закладів

12 липня 2021 1401 Друк
В Україні планують скоротити кількість вищих навчальних закладів

Світовий банк виділить 200 млн доларів на оптимізацію вищих навчальних закладів з метою скорочення їхньої кількості задля підвищення якості надання освітніх послуг. Про це стало відомо з порталу ТСН.

Як зауважив очільник Міністерства освіти і науки України Сергій Шкарлет, найслабші університети будуть оптимізовані, а які з українських вишів потраплять до цього списку, вирішить аудит Світового банку.

Таке рішення спричинено розбіжностями між роботодавцями та випускниками університетів. Переважна кількість абітурієнтів обирає гуманітарні науки, в той час, як на ринку праці спостерігається дефіцит технічних спеціалістів.

Підпишіться на email розсилку!

"У дітей не має змоги піти і помацати професію. У нас не має екскурсій на підприємства, стажування для малечі не має, працевлаштування з 14-16 років   - немає. Відповідно діти у нас мають якесь космічне уявлення про  ринок праці. За дітей часто обирають батьки, керуючись стереотипами. Ми маємо велику кількість дипломованих фахівців, бо наше упередження, що якщо дитина не отримала диплом про вищу освіту, з нею щось не так", - зауважує експертка з ринку праці.

Батьки також не мають бажання аби їхні діти обирали дефіцитні робітничі спеціальності. В той самий час, такі фахівці матимуть більш достойні зарплати. Наприклад, дохід юриста-початківця не перевищує 6-8 тисяч гривень, коли дохід технічного фахівця складає 15 тисяч гривень, а через два роки зросте до 45 тисяч гривень.

Як зауважують  в асоціації роботодавців,  в країні наразі спостерігається перебір юристів та менеджерів. Трете та четверте місце за попитом серед абітурієнтів посідає філологія та комп’ютерні науки. Завершує п’ятірку найбільш популярних спеціальностей «Середня освіта», педагогічний факультет.

В той самий час роботодавці чекають на фахівців з програмної інженерії, комп’ютерних наук і кібербезпеки, інженерів енергетики та з автоматизації. Великий попит на металургів, фармацевтів, хіміків, інженерів-технологів.

Іноземні роботодавці «полюють» на хіміків та біологів, пропонуючи заробітну плату у 25-30 тисяч гривень.

В Асоціації роботодавців зауважують, що сучасні випускники частіше обирають не ті професії, які потрібні на ринку праці. Дітям і батькам слід зрозуміти, що важливіше – папірець у вигляді диплому або кар’єрний успіх у майбутньому.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача