UA Рус

Сіра сукня з білим комірцем та бути цілодобово на зв'язку в Skype - розповідь репетиторки

Сіра сукня з білим комірцем та бути цілодобово на зв'язку в Skype - розповідь репетиторки

Багато батьків записують своїх дітей, особливо старшокласників, до репетиторів, з метою якнайкращої підготовки до ЗНО.

Texty.org розпитали досвідчену репетиторку про особливості індивідуального навчання, а одну з учениць – про бюджет підготовки до ЗНО з кількох предметів.

Репетиторів зазвичай знаходять на спеціалізованих сайтах чи за порадами знайомих. На початку жовтня до зовнішнього незалежного тестування ще далеко, але знайти вільного репетитора, що підтягне дитину за шкільною програмою, вже непросто: місця розписані ледь не з серпня.

Хоча деякі репетитори набирають учнів не раніше середини жовтня – щоб і діти, і батьки змогли оцінити наявний рівень знань та усвідомити, що саме потрібно вдосконалити.

Протягом перших місяців учні та вчителі приглядаються одне до одного, іноді відмовляються від співпраці.

Про найдивніші історії, що траплялися під час індивідуального навчання, нам розповіла Ганна (прізвище попросила не вказувати) – досвідчена київська репетиторка, що викладає історію та право.

Прокурор і сіра сукня з білим комірцем

Це випадок, після якого Ганна вирішила не працювати зі співробітниками прокуратури. У перші роки її репетиторської практики звернувся міський прокурор з проханням підготувати сина до екзаменів, одразу ж озвучив суму – вдвічі більшу за тодішню ставку репетиторки.

Спочатку все виглядало доволі стандартно.

«За мною приїздив водій, бо жив хлопчик за містом, і ми вчили історію та право. Десь на третій урок завітав батько, який здивувався, що я не хвалю добу СРСР, розповідаючи про той період».

Далі – більше, якось після уроку батько хлопця підійшов з незвичним проханням – Ганна мала приходити на уроки до його сина в сірих сукнях з білим комірцем. «Мабуть, так він вважав, що я буду схожа на гувернантку, і це потішить його самолюбство», – згадує викладачка.

Після того до Ганни підходила мати хлопця, вибачались за поведінку чоловіка, але подарувала їй сіру сукню з білим комірцем. У ній репетиторка і приходила на заняття. Іспит хлопець склав на відмінно, його батьки рекомендували вчительку своїм колегам. Але Ганна відмовилась: вирішила з подібними примхами більше не зв’язуватися.

Цілодобово на зв’язку в Skype

Батьки однієї дівчини поставили умову: займатися лише через Skype, і щоб репетиторка цілодобово була на зв’язку. При цьому сплачувати хотіли, як за звичайний урок. «Якщо дитині ставало нудно під час уроку, вона могла перервати заняття, а потім о першій ночі перетелефонувати й попросити пояснити щось», – розповідає Ганна.

Тато на уроці

«Тато не лише сидів з нами, поки я займалася з його донькою, він ще й одразу після закінчення з пів години щоразу розпитував у неї, що зрозуміла та запам’ятала», – розповідає Ганна. Це дуже дратувало викладачку, бо відбувалося в її помешканні, тому постійно доводилося зміщувати графік і нагадувати чоловіку, що поговорити зі своєю дитиною він може і вдома.

«Проведіть дитину додому»

Були клієнти, які наполягли, щоб дівчинка займалася у викладачки, відкинувши варіанти занять вдома та онлайн. Але наполягали, щоб репетиторка проводила дівчинку на маршрутку, а іноді й додому, якщо батьки не могли зустріти.

Старшокласник із «сюрпризом»

Якось учень перефарбувався у рожевий колір і дуже засмутився, що я майже цього не зауважила, лише усміхнулася. Але він продовжував дивувати, намагаючись привернути до себе увагу. «Щось він совався на стільці, потім почав розхитуватися. Зробила зауваження, а він сміється. І от не втримує рівноваги, намагається схопитися за стіл, та летить разом зі стільцем, ще й перекинувши на себе книжки зі столу». Ганна розповіла цю історію матері, попросила забрати дитину й оглянути, чи не потрібно показатися в травмпункт, та лише посміялася у відповідь і сказала, що нема чого переживати.

Залякана школою

Якось готувала дівчинку до ЗНО, проходили тему за темою, місяць усе було добре, і раптом навчання загальмувало. «Я вже і схеми якісь малювала, і в асоціації з нею грала. Кажу жартома: та невже ми будемо ще тиждень тут товктися. А дівчина в сльози. В неї справжня істерика, ледь заспокоїла». Як виявилося, шкільна вчителька залякала дитину погрозами про те, що та дурна і в житті не здасть ЗНО з її предмету. Ганні довелося ще кілька тижнів пояснювати дитині, що вона не нездара. Пізніше дівчина вступила на юридичний факультет.

Від 150 гривень за урок

Хоча заняття з репетитором мають користь, розраховувати на те, що репетитор зробить диво, не варто, – зауважує наша співрозмовниця. Каже, що задача викладача – систематизувати знання та дати розуміння предмета, все інше вже залежить від учня.

Оплату роботи репетиторів батьки розглядають як інвестицію в майбутнє, що дає шанс вступити до бажаного закладу, можливо навіть на “бюджет”.
Для сім’ї це можуть бути суттєві витрати: щоб підготуватися до ЗНО з одного предмету, треба щонайменше один урок на тиждень, зазвичай уроків декілька. Ціна залежить від рівня репетитора. Наприклад, підготовка з української мови може коштувати від 150 до тисячі гривень за годину. Але в середньому ціна тримається десь на рівні 300 гривень.

Підпишіться на email розсилку!

63 тис. грн на підготовку до ЗНО – досвід учениці

Отже, якщо взяти за основу середню ціну в 300 гривень, виходить, що два уроки тиждень – це вже 600 грн, за місяць набігає 2400 грн, а за 9 місяців навчального року це вже 21600 грн. Якщо ж дитина займається з репетитором з кількох предметів, то ця сума може подвоїтися та потроїтися.

Наприклад, 11-класниця Марія І. з передмістя Києва готується до вступу в КПІ, збирається здавати ЗНО з п’яти предметів:

1) Українська мова та українська література

2) Математика

3) Англійська мова

4) Фізика

5) Хімія

– До репетиторів я ходжу змалку, – розповідає Марія. – На англійську – з другого класу, на математику – після четвертого почала, коли здала ДПА з математики на 11 балів.

А цього року одинадцятикласниця вже прицільно взялася за підготовку до ЗНО: українська, англійська та математика – двічі на тиждень, хімія і фізика – раз на тиждень.

Заняття з української мови та літератури, хімії та фізики – по 200 грн за урок, математика – 300 грн, англійська – 1400 грн на місяць (8 занять). Уроки української та англійської тривають по півтори години, інші – по годині.

Загалом бюджет підготовки Марії до ЗНО щомісяця становить:

- англійська – 1400 грн
- українська – 1600 грн
- математика – 2400 грн
- фізика – 800 грн
- хімія – 800 грн

Разом: 7 тис. на місяць та 63 тис. на дев'ять місяців.

– Мені подобаються всі вчителі, з якими я займаюся, – каже Марія. – Хоча серед них є й суворі. Наприклад, вчителька англійської – не та людина, яка бере гроші й усім усміхається. Вона може й відмовитися від занять, якщо учень не робить домашні завдання, прогулює без причини, постійно спізнюється чи обманює. Але в неї на уроках дуже цікаво, завдяки їй я за рік почала розмовляти англійською.

Репетиторів зазвичай моїй мамі рекомендували знайомі, всі вони дуже класні вчителі й гарно готують до ЗНО. На хімію я намагалася записатися ще з шостого класу, але все було зайнято.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача