UA Рус

Безпечний інтернет для дітей: корисні вправи та цікаві ігри

Безпечний інтернет для дітей: корисні вправи та цікаві ігри

В еру цифрових технологій, коли у всіх сферах життя використовується інтернет, створення безпечного інтернет-простору набуває особливого значення. В першу чергу це стосується батьків, які повинні розповідати дітям правила безпечного перебування в мережі. Інформаційно-освітня кампанія по захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті STOP SEX-тинг підготувала цікаві ігри та корисні вправи для дітей різного віку, завдяки яким вони дізнаються про правила спілкування в інтернеті.

Дітям молодшого шкільного віку можна запропонувати спільно скласти казку. Для початку слід обрати улюбленого героя з мультика, фільму чи казки та придумати сюжет історії відповідно до певного алгоритму:

Підпишіться на email розсилку!

Початок казки:
– де проживає герой та з ким? (наприклад, в лісі/в печері/в будиночку з батьками/сестрою/дідусем чи сам)
– чим він займається? (наприклад, допомагає батькам по господарству/вчиться в школі/катається кожного дня на велосипеді, тощо)
– що він любить, а що ні? (наприклад, прибирати дома/грати з друзями/дивитись фільми, тощо)
як часто проводить час в Інтернеті і які додатки використовує? (наприклад, дивиться мультики на YouTube)

Основна частина казки:
– з чим він одного разу зустрівся в Інтернеті, що його налякало? (наприклад, під час перегляду мультиків з’явились незрозумілі зображення чи хтось написав образливе повідомлення у грі)
– як герой спершу відреагував на це?

Завершення казки:
– яке рішення знайшов герой?
– до кого він звертається по допомогу?
– зазначте, що “герой знайшов вихід, тепер він у безпеці і знає, як поводитись у схожих ситуаціях!”

Сюжет казки краще написати на папері та запропонувати дитині оживити його, створивши ілюстрації. Час від часу історію слід перечитувати.

При цьому необхідно наголошувати, що не можна розповсюджувати незнайомцям особисту інформацію, коли хтось цікавиться в переписці персональними даними чи фотографіями. В разі виникнення такої ситуації слід обов’язково повідомити дорослих або працівника закладу освіти, звернутися до поліції, зателефонувати на дитячу гарячу лінію 116 111.

Дитині передпідліткового віку (8-12 років) можна нагадати про безпечний інтернет творчо, створивши яскравий колаж. Для роботи знадобляться кольорові журнали, надруковані зображення, білий ватман, олівці та маркери.

Необхідно знайти зображення, які будуть відповідати наступним твердженням, що відображають основні правила безпечного користування інтернетом:

  • Долучати «в друзі» лише тих людей, кого дитина знає в реальному житті.
  • Мати «закритий профіль» у соціальних мережах.
  • Не відписувати у приватних повідомленнях незнайомим людям.
  • Не зазначати приватну інформацію: домашня адреса, номер телефону, номер школи, де дитина навчається та/або адреси позашкільних занять, логін та пароль від особистої сторінки.
  • Бажано не відмічати свою геолокацію, але не варто відмічати її в місцях, де дитина живе, навчається та часто буває.
  • Не надсилати свої інтимні фото у приватних повідомленнях ані тим, кого вже знає дитина, а ні тим, з ким вона познайомилася в Інтернеті.

Дітям підліткового віку можна запропонувати написати на папері у дві колонки позитивні та негативні сторони інтернету. Далі слід проаналізувати їх. Яких тверджень більше? Як можна покращити позитивний досвід або зменшити негативний вплив інтернету? Занотуйте відповіді.

Опубліковано:
Освітній портал
Редакція сайту не є автором статті, тому всі його джерела належать автору самої статті
0.0
Актуальність і новизна:
Подача і оформлення матеріалу:


Вам також може сподобатись

Показати більше

Нещодавні матеріали бібліотекки

Показати більше

Підпишіться на email розсилку!

Отримуйте тільки свіжу і цікаву інформацію про новини освіти в Україні та за кордоном

Новина додадана до збережених

Перейти до кабінету
x
x
Статус користувача